IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Почти целият криптосектор може да спечели от втори мандат на Тръмп

От миньорите до IPO кандидатите за почти всеки ще има по нещо, ако републиканецът влезе отново в Белия дом

11:33 | 25.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Биткойн миньорите и криптокомпаниите, чието излизане на пазара в САЩ бе забавено, може да се окажат най-големите печеливши в света на дигиталните активи, ако се стигне до втори мандат на Доналд Тръмп. Чуждестранните компании, застрашени от загуба на дял, пък може да се окажат най-големите губещи, пише Дейвид Пан за Bloomberg.

Това поне е възгледът, който преобладава сред пазарните участници и наблюдателите на фона на нарастващата привързаност на бившия президент към криптовалутите и увеличаващите му се шансове за изборен успех. Въпреки че според проучване, публикувано миналата седмица от CBS News, Тръмп водеше на Джо Байдън с 52% от вероятните гласове, след оттеглянето на настоящия държавен глава от битката за нов мандат остава неясно кой ще го замести през ноември.

„Почти всички в САЩ ще са победители, ако са склонни да спазват новите правила, когато бъдат въведени“, коментира Кристиан Каталин, основател на MIT Cryptoeconomics Lab.

Биткойн миньорите

В допълнение към това, че биткойнът поскъпна с 10% след лошото представяне на Байдън на дебата с Тръмп през юни и неуспешният опит за атентат срещу републиканеца, по-широкият пазар реагира и чрез акциите на компаниите, които валидират трансакции в блокчейна.

През юни Тръмп се срещна с биткойн миньори и в последвала публикация в своята социална мрежа Truth Social той заяви, че биткойнът може да се окаже „нашата последна линия на отбрана“ срещу дигиталните валути на централните банки. Той също така заяви, че иска всички останали биткойни да бъдат „произведени в САЩ“.

Акциите на Marathon Digital и Riot Platforms, две от най-големите търгувани криптофирми, поскъпнаха с около 30% през периода. Тези на Cipher Mining поскъпнаха с почти 50%, като компанията разглежда възможността за продажба, след като към нея е имал изразен интерес за придобиване.

IPO кандидатите

Случва се немислимото след краха на криптопазара през 2022 г. – компаниите от сектора отново правят планове за първични публични предлагания (IPO-та). Circle, емитентът на стейбълкойна USDC за приблизително 33 млрд. долара, подаде заявление за IPO през януари, след като се отказа от по-ранното си намерение да излезе на борсата година преди това. Криптоминьорът, станал доставчик на изчислителна мощ за изкуствен интелект, Northern Data обмисля листване в САЩ при оценка до 16 млрд. долара, а Kraken – втората по големина криптоборса, също се готви за IPO.

Дигиталните активи са едни от основните препъникамъни за получаването на одобрение от американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC). Регулаторът е посочил списък с токени, които смята за нерегистрирани ценни книжа и председателят Гари Генслър си навлече критики за мерките и делата срещу криптофирми на неговата агенция под управлението му. Тръмп по всяка вероятност би назначил по-благосклонно настроен към криптовалутите председател на SEC.

Дигиталните борси

Втори мандат на Тръмп може да доведе и до това, че банковата система ще започне да приема повече криптофирмите. Платформите за търговия на дигитални активи имат все по-малък избор от банки, които могат да използват за обръщането на фиатна валута в криптоактиви и обратното. Няколко приятелски настроени към сектора банки като Silvergate и Signature фалираха, ограничавайки още повече достъпа на криптофирмите до банкови услуги.

Чуждестранната конкуренция

Въпреки че повечето играчи в сектора биха се зарадвали на победа на Тръмп, шепа компании може да не останат толкова доволни. Чуждестранни криптофирми като Binance, OKX и Deribit се радват на нарастващ пазарен дял, тъй като строгите регулации пречат на конкуренцията от САЩ да предлага някои популярни услуги. Така например с по-благосклонни регулатори и по-ясна правна рамка базираните в САЩ фирми може да започнат да предлагат услуги с повече ливъридж или по-изгодни криптоопции и фючърсни договори.

Друг губещ може да се окаже китайският мултимилиарден конгломерат Bitmain. Най-големият производител на машини за копаене на биткойни е лидер на пазара и мнозинството от листнатите в САЩ миньори използват негова техника. В допълнение към реториката на Тръмп за Китай, амбициите му всички останали биткойни да са произведени в САЩ може също да са по-голямо предизвикателство за компанията. Това важи особено на фона на американски конкуренти като Block и Auradine, които продават големи количества нови чипове или машини на миньорите.

Дигитални валути на централните банки

Т. нар. CBDC са лесна мишена за Тръмп. Мнозина в сектора ги виждат като начин правителството да засили финансовия си контрол върху гражданите. Тръмп вече се закани никога да не позволи доларът да стане дигитален.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 25.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още