IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тази година вече има повече листнати криптовалути на водещи борси, отколкото за цялата 2023 г.

На платформите с по-високи търгувани обеми листванията на токени са се увеличили общо с 11,6% до 2066 през първите шест месеца

14:08 | 18.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Пореден знак, че криптосекторът се връща на мода, са все повечето листнати монети на водещи борси през първата половина на тази година, отколкото през цялата 2023 г.

На борсите с по-високи търгувани обеми, като Binance и Bybit, листванията на токени са се увеличили общо с 11,6% до 2066 през първите шест месеца на годината, показва анализ на данните на CCData за Bloomberg. Сред платформите с по-ограничени търгувани обеми, като CoinJar и BTC Markets, листванията пък са нараснали с 32% до 488, става ясно.

Данните не включват мемекойните, които се търгуват на децентрализирани борси. Над един милион мемекойни са били емитирани през тази година.

Листвания на нови монети на борси с по-големи обеми на търговия. Графика: Bloomberg LP Листвания на нови монети на борси с по-големи обеми на търговия. Графика: Bloomberg LP

Ръстът на листванията на централизираните борси е воден от тазгодишното рали на криптоцените, което изведе стойността на биткойна до нов рекорд през март. Очакванията за повече регулаторна яснота също бяха подкрепени от пускането в САЩ на спот биткойн борсово търгувани фондове и предстоящото такова на спот етер инструменти, както и на завишените очаквания, че Доналд Тръмп ще спечели президентските избори отвъд Океана.

„Оптимист съм, че изменящата се политическа и регулаторна позиция към криптовалутите започва да носи положителна промяна“, коментира Космо Дзян, портфолио мениджър на Pantera Capital. „По-конкретно се надявам, че с нарастването на регулаторната яснота монетите с реална стойност, свързани със силни фундаменти, ще изпъкнат и тези без реална стойност като мемекойните ще се изгубят“, допълни той.

Стартъпите съще отново започват да пускат токени, от мемекойни до гейминг монети, като начин да финансират дейността си или да разширят подкрепата си. Това представлява значителна промяна спрямо 2022 г., когато криптопазарът се срина след серия скандали и фалити, включително на криптоборсата FTX.

Пикът на нови листвания на централизирани борси все още е вероятно по-малък от този през 2021 г., посочват от изследователската компания Kaiko. През 2022 г. листванията са били по-малко с над 50% и са спаднали с 20% миналата година.

Bybit, чийто търгувани обеми и пазарен дял растат, е била най-оборотната при листванията сред борсите с по-големи търгувани обеми. Листванията са се увеличили с 83% от началото на 2023 г., показват данните на CCData. Coinbase пък е била най-консервативна, като листванията ѝ са се увеличили с 8,2% за същия период.

Пускането на нови токени обикновено помага за увеличаването на спот активността. Търгуваните обеми на Bybit през юни са били с 33% по-високи от декември, показват още данните на CCData. При Binance, най-голямата криптоборса в света, налице е леко понижение за същия период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 18.07.24 г.
Най-четени новини
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още