IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голямото предлагане на биткойни натежа върху корелацията им с технологичните акции

Коефициентът за 90-дневната корелация на токена и Nasdaq 100 намаля до 0,21 пункта във вторник – най-ниското му равнище от началото на май

10:30 | 10.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След като се търгуваха почти в унисон през последните месеци, корелацията между поскъпващите американски технологични акции и криптовалутите се сгромолясва под тежестта на прекаленото предлагане и недостатъчното търсене на токените, съобщава Bloomberg LP.

Коефициентът за 90-дневната корелация на биткойна и технологичния индекс Nasdaq 100 намаля до 0,21 пункта във вторник – най-ниското му равнище от началото на май. За два месеца понижението е от над 50%. Коефициент от 1 означава, че активите се движат в синхрон, докато -1 показва, че те се намират в противоположни посоки.

Коефициентът на корелация. Графика: Bloomberg LP Коефициентът на корелация. Графика: Bloomberg LP

Биткойнът се намира в състояние на засилено предлагане заради специфични причини като спот продажби на конфискувани монети от германските и американските власти и наличностите от Mt. Gox, коментира Джошуа Лим, съосновател на фирмата за търговия Arbelos Markets.

Поевтиняването на биткойна от мартенския му връх се ускори миналата седмица, след като новата управа на фалиралата криптоборса Mt. Gox започна процеса по връщане на средства на кредитори под формата на монети за около 8 млрд. долара. В същото време германската полиция започна продажби на близо 50 хил. биткойна, които бяха конфискувани преди години от уебсайт за пиратско съдържание.

„Прекомерното снабдяване с токени се очаква да достигне централизираните борси през следващите няколко дни, вероятно оказвайки натиск върху цените“, коментира Мануел Вилегас, анализатор на Julius Baer. Това именно е и основният фактор, който се отразява върху настроенията на пазара, допълни той.

Към ефектите допринасят и биткойн копачите, които са под натиск да продават монети, за да компенсират отслабващата си доходност.

Операторите на енергоемките компютри, които поддържат блокчейн мрежата на биткойна, продължават да поемат финансовия удар от т. нар. разполовяване през април – при което възнаграждението им за единица извършена работа намалява наполовина, за да се ограничи биткойн предлагането.

„Биткойн миньорите имат проблем, когато цените намалеят, тъй като разходната им основа се базира на фиатните пари; средната обща цена на производство за биткойн миньорите според нашите изчисления е близка до 54,5 хил. долара“, коментира Вилегас. „Когато цените намалеят значително под този праг, миньорите може би ще трябва да ликвидират някои от резервите си в токени, за да покрият фиатните си разходи“, допълва той.

В сряда, минути преди 10:30 ч. българско време, цената на биткойна продължава да се възстановява, достигайки 59 126 долара, което е ръст от над 3% за денонощието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 10.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още