IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското правителство има биткойни за 2 млрд. долара и държи пазара на нокти

От няколко седмици правителството продава биткойни за стотици милиони долари, което влияе на настроенията на пазара

22:02 | 08.07.24 г.
Снимка: Damian Lemanski/Bloomberg
Снимка: Damian Lemanski/Bloomberg

От седмици насам германското правителство продава биткойни за стотици милиони долари и това е ключов фактор за интензивните разпродажби на криптовалутата, пише CNBC.

Миналия месец германското правителство започна да продава биткойни от портфейл, управляван от Федералната криминална полиция на страната (Bundeskriminalamt, или BKA).

През юни BKA е продала 900 биткойна - на стойност приблизително 52 млн. долара към понеделник - конфискувани от вече несъществуващ уебсайт за филмово пиратство, сочат данни, анализирани от компанията за блокчейн анализ Arkham Intelligence.

Миналата седмица правителството е продало още 3000 биткойна на стойност приблизително 172 млн. долара. След това в понеделник германската полиция е продала още 2739 биткойна на стойност 155 млн. долара.

Правителството изпраща своите крипторезерви към борси като Coinbase, Bitstamp и Kraken. От CNBC не са успели да свържат с негови представители за коментар.

Реакция на цената на биткойна

Успоредно с тези продажби цената на биткойна спадна драстично. В петък биткойнът потъна под 55 хил. долара, достигайки най-ниското си ниво от февруари 2024 г. насам по данни на CoinGecko.

В един момент през деня целият криптопазар загуби над 170 млрд. долара обща пазарна капитализация за период от 24 часа.

Продажбите на биткойн в Германия не са единственото притеснение за инвеститорите в сектора. Криптовалутата е подложена на натиск и от изплащането на кредиторите на цифрова валута на стойност милиарди долари от фалиралата биткойн борса Mt. Gox - която изпадна в несъстоятелност през 2014 г.

В петък синдикът на обявената в несъстоятелност Mt. Gox Нобуаки Кобаяши заяви, че е започнал да изплаща суми в биткойн и биткойн кеш на някои от кредиторите чрез определени криптоборси.

Стотици милиони долари са много пари. Но те са капка в морето, ако се погледне общото емитиране на токени.

По данни на CoinGecko към момента в обращение са около 19,7 млн. биткойна на стойност 1,1 трлн. долара.

За инвеститорите обаче е важно как тези разпродажби се отразяват на настроенията на пазара.

Джеймс Бътърфил, ръководител на изследователския отдел на мениджъра на криптоактиви CoinShares, заяви пред CNBC, че макар и "сравнително незначителни", разпродажбите на биткойни са "повлияли на настроенията на пазара".

Все пак цената на биткойна е нараснала с 89% през последните 12 месеца.

Защо Германия притежава биткойни за 2 млрд. долара

През януари 2024 г. полицията в източната германска провинция Саксония обяви изземването на близо 50 хил. биткойна на стойност около 2,2 милиарда долара по онова време. Полицията го определи като "най-мащабното изземване на биткойни от правоприлагащите органи във Федерална република Германия до момента."

Средствата са иззети от операторите на Movie2k.to, сайт за филмово пиратство, който е бил активен през 2013 г., и са прехвърлени в криптопортфейл, собственост на Федералната криминална служба на Германия.

Според Arkham Intelligence днес германската BKA притежава около 32 488 биткойна. По текущи цени те са на стойност около 1,9 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 08.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още