IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът потъна, подплашен от очаквани продажби

Цената на монетата спадна под прага от 55 хил. долара, технически индикатор сигнализира за още спадове идните месеци

08:14 | 05.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна падна под 55 хил. долара по време на сутрешната търговия в Европа, увеличавайки загубите си от последните 24 часа и достигайки стойности, невиждани от май. Червената вълна заля и по-широкия пазар, съобщава CoinDesk.

Разпродажбата започна, след като портфейли на нефункциониращата вече криптоборса Mt. Gox показаха признаци на активност за първи път от месец, а службата на германската федерална криминална полиция прехвърли монети за над 75 млн. долара на криптоборси.

Минути след 8 ч. българско време цената на биткойна се понижава с над 8% за денонощието до 54 079 долара.

Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinGecko Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinGecko

От своя страна, етерът изтрива над 11% от цената до 2874 долара. Рипълът е назад с 12,3%, докато соланата със 7,3%.

„Сред основните причини за спада в цената бе германското правителство, което премести над 50 млн. долара на криптоборси, създавайки спекулации за продажба на пазара“, коментира Луси Ху, старши анализатор на криптоинвестиционната фирма Metalpha.

От своя страна, Mt. Gox трябва да започне връщането на активи, откраднати от клиенти по време на хакерска атака от 2014 г., този месец. Засега обаче остава неясно кога ще започне връщането, след като в продължение на години то бе отлагано. Средствата ще се изплащат в биткойни и биткойн кеш и може да окажат натиск за продажба на пазара.

По данни на Arkham портфейли на Mt. Gox са извършили тестови трансакции по време на сутрешните часове в Азия, като са били преместени общо биткойни за 25 долара към различни адреси.

Организациите, които притежават големи количества токени е известно, че придвижват незначителни суми между портфейлите, преди да направят голям трансфер – сигнал за намерение за продажба.

От Arkham става ясно също, че германски изпращач е преместил 175 млн. долара в биткойни към различни портфейли, 75 млн. от които са били изпратени към криптоборсите Kraken и Coinbase.

Цената на биткойна се намира и под широко следен технически индикатор за първи път от октомври насам, сигнализирайки възможно движение надолу и през идните месеци.

Също така бичи криптозалози за над 800 млн. долара са били ликвидирани през последните три дни – едни от най-големите такива ликвидации от април, показват данни на Coinglass.

„Има като цяло липса на шум на криптопазарите в момента“, коментира Стефан фон Хениш, ръководител на звеното за търговия на OSL SG, цитиран от Bloomberg. „Повечето новини, които в момента се разпространяват, например продажбата на Mt. Gox, са по-мечи по природа“, допълва той.

Според него криптопазарът се нуждае от по-смекчени сигнали за паричната политика от Федералния резерв: „Едно до две лихвени понижения наред с разширяване на баланса на Фед са две ключови съставки, които криптопазарът наистина очаква“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 05.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още