IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка отново поглежда към криптовалутите за заобикаляне на санкции

Управителят Елвира Набиулина призна, че проблемите с плащанията са едно от основните предизвикателства за руската икономика

14:32 | 04.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images

Руската централна банка е заявила пред бизнеса, че трябва да използва „решения с различни възможности“, включително криптовалути и други дигитални активи, за улесняване на плащания на чуждестранни партньори. Целта е да се облекчат ефектите от западните санкции заради войната в Украйна, съобщава Ройтерс.

Разрастващата се търговия на Москва с Китай, Индия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Турция и други страни, които не са наложили санкции, се усложнява през последните седмици.

Последните западни ограничения бяха насочени срещу водещи руски финансови институции, включително Московската фондова борса и руската алтернатива на международната платежна система SWIFT.

Елвира Набиулина, управител на централната банка, призна, че проблемите с плащанията са едно от основните предизвикателства за руската икономика.

„Новите финансови технологии създават възможности за схеми, които не са съществували преди. Ето защо ние смекчихме позицията си за използването на криптовалути в международните плащания, позволявайки използването на дигитални активи в такива плащания“, заяви Набиулина по време на конференция в Санкт Петербург.

„Обсъждат се различни алтернативи. Бизнесите станаха много гъвкави, много предприемчиви. Те намират начини за решения и често дори не споделят с нас“, коментира още тя.

Набиулина коментира още, че руските бизнес партньори от различни страни се намират под „огромно напрежение“, но постепенно ще се формира нова международна платежна система без западните институции, тъй като много държави са се почувствали уязвими, използвайки само една глобална платежна система без алтернативи.

По думите ѝ Русия и други страни от БРИКС водят преговори за евентуалната платежна система на организацията, която да свързва финансовите системи на членките.

Въпреки това тя призна, че дискусиите са трудни и ще отнеме време да се създаде подобна платформа.

От своя страна, Андрей Костин, ръководител на втория по големина руски кредитор ВТБ, който наскоро стана обект на санкции заради клона си в Шанхай, коментира, че всяка една информация за механизми относно улесняване на международните плащания трябва да е „държавна тайна“ заради чувствителността си.

„Мога ясно да видя как в момента някъде в американското посолство някой втори секретар седи и записва всяко наше публично изявление. Може би той дори седи тук някъде. Каквито и мерки да предприемем, можем да видим, че реакцията (от западните държави) е много бърза“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 04.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още