IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Двигателят Тръмп не успява да задвижи биткойна

Други фактори в момента се отразяват на пазара, най-вече очакваното завишено предлагане

11:26 | 04.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Слабото представяне на американския президент Джо Байдън на дебата миналата седмица увеличи шансовете на опонента му Доналд Тръмп за завръщане в Белия дом, пише Bloomberg LP.

Но при положение че републиканецът открито прегърна криптовалутите и зае благосклонна позиция спрямо сектора, защо биткойнът се търгува по-зле, отколкото преди дебата? Според трейдърите пазарът е воден от други катализатори в момента: очакваната продажба на биткойни от фалиралата криптоборса Mt. Gox, както и пускането в обращение на нови бройки по-малки токени.

„Няма измъкване от фундаменталните закони на търсенето и предлагането“, коментира Спенсър Халарн, мениджър в GSR. Вълната от ново предлагане, пред която е изправен криптопазарът, служи като значителна тежест върху цените, посочва още той.

Цената на биткойна намалява за втори пореден ден и вече е близо до над едномесечно дъно. Към 11:20 ч. българско време монетата се търгува за 58 116 долара, което е спад за денонощието от 4,4%.

Цената на биткойна от началото на годината. Графика: Bloomberg LP Цената на биткойна от началото на годината. Графика: Bloomberg LP

„Пазарът продължава да е изправен пред излишък на предлагането в среда на сезонна ниска ликвидност, период на ниска волатилност“, коментира Шълян Тан, президент на Arbelos Markets. По думите му няма достатъчно свежи капиталови потоци, които да абсорбират новото предлагане.

Откакто цената на биткойна достигна пика си през март, пазарната капитализация на т. нар. алткойни – без етера и стейбълкойните – намаля значително. В ранните дни на криптосектора така се наричаха всички монети с изключение на биткойна, защото те му бяха алтернатива. Въпреки това и до днес най-старата криптовалута отговаря за над 50% от пазара на дигитални активи за 2,4 трлн. долара.

Тази година много нови монети ще бъдат „отключени“ – т.е. инвеститори и основатели ще имат възможността да продават дигитални активи, които са получили преди години в замяна на капитал или работа по тях, но са били „заключени“ за продажба досега. Възстановяването на пазара, което се наблюдава в момента, е привлекателен период за продажба. От 138 токена, които изследователската компания TokenUnlocks проследява, 120 ще „отключват“ нови монети тази година, а общата им пазарна стойност се изчислява на около 58 млрд. долара към цени от миналия месец.

По-слабата волатилност при биткойна и етера усложни нещата за алткойните, които обикновено се възползват от движението на пазарите. В момента, когато почти всички сектори на алтернативните монети имат затруднения, токените, свързани с гейминга понасят „значителен удар“, а тези, свързани с изкуствения интелект са в застой, посочва Дейвид Цимерман, анализатор на K33. Това се случва въпреки върха на пускания на нови монети – средно 250 хил. нови монети всеки месец през второто тримесечие в рамките на блокчейна етериум и други, базирани на него вериги.

По думите на Цимерман пазарът на алтернативни монети е бил ударен относително силно. Мемекойните засега са изключение, като пазарната им капитализация нараства общо до 50 млрд. долара. Токените, фокусирани върху американската политическа надпревара и знаменитости, са били най-големите двигатели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 04.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още