IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптолобистите "замърсяват" президентските избори в САЩ

Три години след като заяви, че биткойнът прилича на измама, Тръмп има нова версия по темата

22:41 | 19.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Не е особено модерно да се изтъква, когато Доналд Тръмп прави нещо правилно (независимо дали случайно или не), пише колумнистът на Financial Times Джъмайма Кели. Но за протокола, през 2021 г. той беше прав за криптовалутите, отбелязва тя. Преди две години той изтъкнал, че то „не е пари“ и че стойността му е „няма покритие“, сега бившият президент каза, че биткойнът „просто изглежда като измама“ и посочи, че криптото е „катастрофа, която се задава“, както и че биткойните трябва да бъдат регулирани „много, много силно“.

Това беше по-малко от година преди светът на криптото да изпадне в грандиозна криза. От май 2022 г. нататък серия от борси, токени и други криптопроекти се сринаха в бърза последователност, заличавайки десетки милиарди долари за една нощ. "Цените на криптовалутите и пазарът на NFT (незаменяеми токени – бел. ред.) - тип цифрови токени, които са също толкова безполезни, колкото и всички други - потънаха", пише още Кели.

Според нея регулаторите не само не успяват да регулират криптовалутите „много, много силно“, а просто са "заспали зад волана". През декември същата година най-известният криптопрестъпник, човекът, известен като SBF (Сам Банкман-Фрийд – бел. ред.), беше арестуван по обвинения в измама и заговор, за които по-късно получи 25-годишна присъда в затвора.

Но Тръмп, уви, вече не е прав за криптовалутите, отбелязва още анализаторът. Докато пазарът се възстановяваше, той внезапно премина от състояние на „не-фен“ към такова на очарован. През май 2024 г. той вече обещава да спре кръстоносния поход на Джо Байдън за смазване на криптовалутите и каза, че ще подкрепи правото на „собствено попечителство“ – технически език, който звучи много различно от нещо, което Тръмп би измислил сам. „Казвам това на 50-те милиона притежатели на криптовалути в Америка“, заяви той пред тълпа на либертарианско събрание, „ще държа [сенатора демократ] Елизабет Уорън и нейните маши далеч от вашите биткойни“.

Звучеше подозрително, сякаш Тръмп е дълбоко обвързан с криптоиндустрията, пише Джъмайма Кели. Наистина, няколко седмици преди това той прие група копачи на биткойни и ръководители от индустрията в своя частен клуб и постоянна резиденция Мар-а-Лаго. Един от присъстващите, главният изпълнителен директор на BTC Inc, каза пред CNBC, че „като индустрия сме се ангажирали да наберем над 100 милиона долара и да съберем повече от 5 000 000 гласоподаватели за преизбирането на Тръмп“. Разбираме защо Тръмп е намерил техните аргументи за толкова убедителни, допълва анализаторът.

Дори няма никакъв опит да се скрие купуването на влияние; точно обратното всъщност. Наскоро конгресменът от Ню Йорк Джамал Боуман беше победен на най-скъпите първични избори в историята на Демократическата партия. Гласовит критик на Израел, който загуби от произраелски съперник, той гласува против законопроекти в подкрепа на дигиталните пари. След това Тайлър Уинкълвос - който заедно със своя брат близнак Камерън управлява криптоборсата Gemini - злорадстваше в социалната мрежае X: „Политиците навсякъде трябва да разберат, че това се случва, когато започнете битка с криптоармията“.

Малко преди това близнаците Уинкълвос дадоха по 1 милион долара за кампанията на Тръмп (част от които след това бяха върнати заради превишаване на лимита за индивидуални вноски), определяйки го като „про-крипто“ избора. Те също така са дарили 4,9 милиона долара на про-крипто суперпак - независим комитет за набиране на средства, който може да получава неограничени суми от лица, компании и други групи - наречен Fairshake. Той вече е събрал повече от 177 милиона долара, почти колкото водещия суперпак “Да направим Америка отново велика” (с малко над 178 милиона).

Fairshake беше един от най-големите участници в първичните избори за конгресменското място в Ню Йорк, като похарчи над 2 милиона долара за реклами, насочени срещу Боуман, припомня Кели. Заедно с братята Уинкълвос, редица други криптомилиардери и техните фирми са дарили огромни суми на Fairshake, включително криптофирмата Ripple (45 милиона долара), криптоборсата Coinbase (45 милиона) и фирмата за рисков капитал Andreessen Horowitz (47 милиона).

Според данни, събрани от AdImpact, Fairshake и неговите про-крипто суперпакове, „Защита за американските работни места“ и „Защита на прогреса“, вече са похарчили повече от 37 милиона долара за реклами в първичните избори. Много от про-крипто кандидатите, които те подкрепят, са спечелили своите състезания за Камарата на представителите и Сената.

Наистина трябва да сме много загрижени за влиянието и мащаба на това бързо разрастващо се криптолоби, пише анализаторът на FT и допъва, че освен всичко друго лобистите не представляват интересите на американските притежатели на криптовалути. Регулаторите не преследват инвеститорите на дребно, а криптофирмите, чиито основатели са направили милиарди от тези дребни инвеститори.

Тяхната вярност към политиците изглежда също толкова нестабилна. А идеята, че група биткойн ръководители могат да осигурят на Тръмп 5 милиона избиратели, е фарс, който дори той би трябвало да прозре, завършва Кели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 19.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още