IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спот етер ETF-ите може да получат зелена светлина още в средата на юли

Последните забележки на регулатора към емитентите от миналия петък съдържат дребни уточнения, които сега се коригират, посочват източници

12:41 | 03.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Мениджърите на активи са оптимистично настроени, че Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) ще даде зелена светлина на първите в САЩ спот етер борсово търгувани фондове (ETF) още в средата на юли, като диалогът с регулатора е конструктивен.

Въпреки по-ранните пазарни спекулации, че одобрение ще има през тази седмица, от SEC са заявили на емитентите, че имат време до 8 юли да предават документи, съобщават двама души, запознати с въпроса пред Bloomberg. Възможно е да има и още един кръг на коригиране на заявления след този, който приключва в петък.

Последните забележки на регулатора към емитентите от миналия петък съдържат дребни уточнения, които сега се коригират, посочват източниците. През май SEC даде първоначално одобрение за листване на продукти, но е необходимо още едно потвърждение, за да започне търговията.

Стийв Курц, ръководител на звеното за управление на активи на Galaxy Digital, прогнозира, че етер ETF ще бъде одобрен окончателно през следващите няколко седмици. Galaxy също има подадено заявление.

По думите му процесът е познат, тъй като същата процедура бе премината и преди пускането на биткойн ETF-ите през януари. Курц припомни, че двата продукта са доста сходни.

Компании като BlackRock Inc., Fidelity Investments, 21Shares и Invesco очакват одобрение на заявленията си. Много от емитентите все още не са публикували готвените си такси върху фондовете, което е необходима стъпка, преди започване на търговията.

След очакваното окончателно одобрение на инструментите остава въпросът и за това дали те ще генерират същото търсене както и тези върху биткойните – натрупали активи за общо 52 млрд. долара.

Минути след 12 ч. българско време етерът поевтинява с 2,8% за денонощието до 3341 долара. биткойнът пък изтрива от цената си 3,3% до 60 476 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 03.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още