IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Скучният“ биткойн изпрати уикенд търговията до рекордно дъно

Понижението е налице на фона на пускането на спот биткойн ETF-ите в САЩ, които изглежда са внесли промени в периодите, когато криптовалутата се търгува

13:19 | 01.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Делът на биткойни, търгувани през уикенда, е намалял до абсолютно дъно от 16% тази година. Това показват данни на фирмата на криптоанализ Kaiko, цитиран от Bloomberg.

Понижението е налице на фона на пускането на спот биткойн борсово търгуваните фондове в САЩ, които изглежда са внесли промени в периодите, когато криптовалутата се търгува: предимно в традиционните пазарни часове на търговия, намалявайки волатилността на цените.

Криптовалутите, за разлика от акциите, се търгуват 24/7. В миналото биткойнът си спечели слава заради бурните си уикенди, по време на които цената отбелязва значителни движения.

Феноменът обаче изглежда отслабва и търгуваните биткойн обеми през почивните дни намаляват от пика си от 28% през 2019 г. и именно ETF-ите изглежда са причина.

Процент на търгувани биткойн обеми през уикендите. Графика: Bloomberg LP Процент на търгувани биткойн обеми през уикендите. Графика: Bloomberg LP

Намаляването на търговията през почивните дни е „тенденция, която продължава години, но бе засилена от ETF-ите“, посочва старши анализаторът на Kaiko Десислава Оберт.

Спот биткойн борсово търгуваните фондове започнаха да се търгуват в началото на януари и оттогава са хит сред инвеститорите, довеждайки цената на биткойна до рекорд през март. И макар част от ръстовете да са стопени вече, монетата все още е с 45% по-скъпа от началото на годината и се търгува за около 63 хил. долара.

Минути след 11 ч. българско време тя поскъпва с 2,8% до близо 63 223 долара.

За разлика от криптовалутите, които могат да бъдат търгувани на борси по всяко време на денонощието, биткойн ETF-ите следват схемата на търговия на традиционните борси, на които се търгуват, а това значи, че няма уикенд търговия.

От Kaiko посочват също, че фалитите на приятелски настроените към криптосектора банки Silicon Valley Bank и Signature Bank през март 2023 г. също са допринесли за намаляване на търгуваните обеми през уикенда. Причината е, че маркет мейкърите не могат да използват платежната мрежа на банките 24/7, за да купуват и продават биткойни в реално време.

„Разликата уикенд/делничен ден вероятно ще се задържи, тъй като маркет мейкърите (…) са все по-малко склонни да осигуряват ликвидност в среда на занижени обеми“, коментират от Kaiko.

Институционалното приемане на криптовалутите чрез биткойн ETF-ите също доведе до драстично намаляване на ценовата волатилност, става ясно от друг доклад на Kaiko.

Когато цената на биткойна достигна предишния си рекорд през ноември 2021 г., волатилността скочи до почти 106%. След като цената на монетата стигна 73 798 долара през март на фона на оптимизма около ETF-ите, волатилността бе едва 40%.

Големите пазарни събития имат по-малък ефект върху биткойна. Графика: Kaiko/Bloomberg LP Големите пазарни събития имат по-малък ефект върху биткойна. Графика: Kaiko/Bloomberg LP

Тенденцията за понижаване на волатилността и това, че е под 50% от началото на 2023 г., е сигнал, че биткойнът става по-зрял актив, посочват още от Kaiko.

„Макар че все още е прекалено рано да предположим, че това е новото нормално, промените в пазарната структура на биткойна през последната година може да помогнат да се обясни защо ценовото движение е относително „скучно“, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 01.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още