IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво следва за биткойна през третото тримесечие?

Най-старата криптовалута е поевтиняла с около 13% от март насам, рязък контраст спрямо скоковете от 67% и 57% през предходните две тримесечия

08:28 | 01.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

С наближаването на края на второто тримесечие за криптоинвеститорите остава въпросът какво следва за биткойна, след като достигна рекордите си в разгара на манията по борсово търгуваните фондове, пише Bloomberg LP.

Най-старата криптовалута е поевтиняла с около 13% от март насам, рязък контраст спрямо скоковете от 67% и 57% през предходните две тримесечия. Биткойнът, който достигна рекордните 73 798 долара на 14 март, приключва тримесечието на цена от около 61 хил. долара.

Поевтиняването повдигна въпроса дали тези пукнатини в инерцията говорят за влошени перспективи по отношение на апетита за риск на фона на надвисналата над пазара перспектива за по-високи за по-дълго лихви.

Манията по биткойн ETF-ите се нормализира през второто тримесечие. Графика: Bloomberg LP Манията по биткойн ETF-ите се нормализира през второто тримесечие. Графика: Bloomberg LP

„Много хора на пазара имат въпроси, които са свързани предимно с опасения от макрогледна точка“, коментира Остин Рийд, мениджър във FalconX. „Така че мисля, че има само известна краткосрочна несигурност, която се отразява в криптопазара, както виждаме и в някои други класове активи“, коментира той.

Един от показателите за намаляващия интерес може да е забавянето на търсенето на американските борсово търгувани фондове (ETF), които държат биткойни, одобрени от Комисията по ценни книжа и борси през януари.

Инвеститорите са вложили около 2,6 млрд. долара в биткойн фондове през второто тримесечие в сравнение с около 13 млрд. долара през първите три месеца на годината, според данни, събрани от CoinShares.

„Имаше много еуфория около пускането на ETF-ите и след това имаше естествена корекция на цените след ралито“, каза Матю Онийл, мениджър във Financial Technology Partners.

ETF-ите получиха засилен интерес от страна на професионални инвеститори, които искаха биткойн експозиция, но искаха да купят криптовалутата само с институционални средства, каза Онийл.

За инвеститорите, които все още не са закупили ETF-и, той смята, че може да изчакат и да се включат по време на следващото движение на цената на биткойна нагоре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 01.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още