IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите за по-благосклонни регулатори дадоха нов тласък на цената на етера

Монетата поскъпва с 3,4% за денонощието минути след 9:30 ч. българско време до 3557 долара

11:06 | 19.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Етерът отчете най-голямото си поскъпване тази седмица на фона на спекулациите, че регулаторният надзор в САЩ върху блокчейн екосистемата му може би ще се облекчи.

Монетата поскъпва с 3% за денонощието към 11 часа българско време до 3546 долара, като по-рано ръстът достигна 3,6%. Биткойнът поевтинява леко с 0,5% до 65 330 долара. Преобладаващи ръстове има на по-широкия пазар.

Цената на етера през последното денонощие. Графика: CoinGecko Цената на етера през последното денонощие. Графика: CoinGecko

Блокчейнът на етериума е може би най-важната екосистема за криптофинансови услуги. Разследването на американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) на Ethereum Foundation – организацията зад мрежата, подчертава несигурността около въпроса дали етерът е нерегистрирана ценна книга – статут, който би могъл да намали търсенето му.

По-рано в социалната мрежа Х от софтуерната блокчейн компания Consensys заявиха, че от SEC са ги уведомили, че „закриват разследването на етериум 2.0“.

„Решението последва писмо, изпратено на 7 юни, с искане SEC да потвърди, че майските одобрения за етер борсово търгувани фондове, които бяха дадени на основанието, че етерът е стока, означават, че агенцията ще приключи разследването си срещу етериума 2.0“, посочват още от Consensys.

От SEC не са успели да отговорят на запитване за коментар на Bloomberg.

Миналия месец регулаторът даде зелена светлина на борси, управлявани от Cboe Global Markets Inc., Nasdaq и New York Stock Exchange за листване на борсово търгувани фондове, инвестиращи директно в етер. Необходими са обаче още одобрения, преди тези продукти да излязат на пазара.

Въпреки че до голяма степен биткойнът се приема като стока, от SEC смятат, че повечето други монети са нерегистрирани ценни книжа, които трябва да са обект на техния надзор.

Засега обаче председателят на комисията Гари Генслър не дава еднозначен отговор на въпроса дали етерът е монета и дали проектите на базата на етериума попадат под неговата юрисдикция.

По-рано през март Bloomberg News съобщи, че регулаторът е поискал информация от компании за работата им с Ethereum Foundation в рамките на проучване върху етера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 19.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още