IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна удари едномесечно дъно

Най-старата криптовалута се търгува за 65,5 хил. долара минути след 10 ч. българско време

10:40 | 18.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна достигна едномесечно дъно на фона на продължаващия отлив на капитал от инвестиционните продукти на дигиталните активи и очакванията за по-високи лихвени проценти в САЩ за по-дълго време.

Най-старата криптовалута се търгува за 65 543 долара минути след 10 ч. българско време, което е спад от 0,9% за денонощието. Това е и най-ниската стойност на токена поне от средата на май, съобщава Bloomberg. Етерът е още по-дълбоко на червена територия, като цената му се смъква с над 3% до 3441 долара. Соланата се разделя със 7% от цената си до 136,51 долара.

Цената на биткойна през последния месец. Графика: CoinGecko Цената на биткойна през последния месец. Графика: CoinGecko

Около 600 млн. долара са били изтеглени от продукти на дигитални активи миналата седмица, най-много от март, показват данни на CoinShares International Ltd. Упоритата инфлация накара трейдърите да свият очакванията си за намаленията на лихвите от страна на Федералния резерв тази година, което е предизвикателство за по-рисковите активи като криптовалутите.

Акциите и облигациите носят по-добра възвръщаемост от биткойна през това тримесечие – обрат спрямо трите месеца до март, когато дигиталните активи изпреварваха значително традиционните.

Според главния изпълнителен директор на BTC Markets Pty Каролин Боулър криптовалутите стават все по-уязвими спрямо макроусловията. Въпреки това тя остава положително настроена за перспективите в дългосрочен план.

Признаци за намаляващ апетит са налице на криптопазара, включително за нови монети. Монетата ZK в рамките на етериума поевтиня с една трета след листването си в понеделник – поредната от списък дългоочаквани пускания, застигнати от разпродажби.

В същото време съобщения в южнокорейски медии сигнализираха, че нови регулации още следващия месец могат да принудят борсите да намалят броя токени, налични за инвеститорите. Страната е двигател на търсенето на по-малки монети – т. нар. алткойни – и съобщението може да е изплашило някои трейдъри.

От началото на 2023 г. цената на биткойна се увеличи четирикратно, достигайки рекордните 73 798 долара през март, подкрепена от пускането в САЩ на спот биткойн борсово търгуваните фондове. Впоследствие подемът се охлади наред с по-умерения приток на капитал към инструментите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 18.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още