IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След данните за инфлацията и Фед цената на биткойна отново е там, където беше

Към 9 ч. българско време цената на биткойна е 67 580 долара, което е ръст от 0,5% за денонощието

09:59 | 13.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Въпреки прогнозите за съдбоносни дни пред цената му, биткойнът отново е на същото равнище, където започна седмицата.

Сряда беше ключов ден за движенията на рисковите активи, включително и криптовалутите. Бяха публикувани данни за индекса на потребителските цени в САЩ – основна метрика за решенията за паричната политика на Федералния резерв. Като стана дума за централната банка на САЩ, само няколко часа по-късно тя излезе с юнското си решение.

Стабилните потребителски цени, които на месечна база не отчитат движение, са сигнал за отслабване – макар и леко – на инфлационния натиск върху икономиката като цяло. Това обаче не бе достатъчен оптимистичен знак за Фед, като централните банкери запазиха без промяна основната лихва и направиха прогноза за едно намаление на лихвите тази година и допълнително облекчаване на паричната политика през 2025 г. – в сравнение с трите намаления, които бяха очаквани през март. 

По думите на гуверньора на Фед Джером Пауъл налице е скромен напредък към целта за ниво на инфлацията от 2%. „Ще трябва да видим повече добри данни“, категоричен бе той.

Към 9 ч. българско време цената на биткойна е 67 580 долара, което е ръст от 0,5% за денонощието. Това е приблизително същото място, на което бе и във вторник - около и малко над 67,5 хил. долара, задържайки се относително стабилна през последните седмици. Етерът също остава стабилен при цена от 3507 долара.

Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinGecko Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinGecko

Това обаче не означава, че във вчерашния ден нямаше някои по-осезаеми движения. След данните за инфлацията, публикувани в началото на търговските часове в САЩ, биткойнът поскъпна осезаемо, стигайки почти 70 хил. долара. Сдържаността на Фед обаче отне от инерцията, което доведе до настоящото му връщане към предишната сподавена реалност.

Отражението на двете решения върху рисковите активи бе илюстрирано и от американските акции. Индексът на сините чипове Dow Jones започна сесията с ръст от 300 пункта, но я завърши със спад от 0,1 на сто. Широкият измерител S&P 500 обаче успя да се пребори да запази рекордното си равнище.

„Криптовалутите вече са зрял клас активи и подобно на по-широкия пазар трябва да очакваме ръстове, когато индикатори като индекса на потребителските цени предполагат, че намаляване на лихвените проценти може да се осъществят в не много далечното бъдеще“, коментира Майкъл Сафай, съосновател на Dexterity Capital, цитиран от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 13.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още