IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптопазарът се готви за непредсказуема сряда

Червената вълна продължава на фона на очакваните днес данни за американската инфлация през май и решението за паричната политика на Фед

10:15 | 12.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Криптовалутите се оказаха по-дълбоко на червена територия във вторник, като в един момент цената на биткойна доближи 66 хил. долара. В сряда червената вълна продължава на фона на очакваните днес данни за американската инфлация през май и решението за паричната политика на Федералния резерв, съобщава CoinDesk.

Минути след 9:30 ч българско време най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поевтинява с 0,4% за денонощието до 67 312 долара, след като във вторник стигна триседмично дъно от 66 170 долара.

Етерът се разменя за 3514 долара, спад от 1%, докато на по-широкия пазар соланата поевтинява с над 2%, рипълът и доуджкойнът - с по около 0,7%, а карданото - с 1,4%.

Внезапното поевтиняване предизвика закриване на позиции за търговия с деривати с ливъридж сред всички криптоактиви за над 250 млн. долара, показват данни на CoinGlass. Това е второто по-значително ликвидиране на ливъридж за седмица след 400-те милиона долара в петък.

Една от причините за поевтиняването е раздялата с рискови активи преди данните за индекса на потребителските цени за май и решението за паричната политика след двудневното заседание на американската централна банка, посочват от хеджфонда QCP.

Сесията в сряда може да се окаже волатилна за биткойна, който в последно време е „силно реактивен“ на икономически данни, а 30-дневната му корелация с американските акции стигна най-високото си ниво от 2022 г. насам, посочват от K33 Research.

Инвеститорите очакват прогнозата за лихвените проценти на Федералната комисия по отворения пазар, за да разберат колко намаления ръководството на Фед очаква през тази година в светлината на скорошните данни за упоритата инфлация и по-меката икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 12.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още