IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът е изправен пред ключови 36 часа

Данните за инфлацията и решението на Фед в сряда се наблюдават особено внимателно

11:23 | 11.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Международните пазари са на ръба преди ключовата среща на ръководството на Федералния резерв и данните за американската инфлация. Инвеститорите в биткойни обаче трябва да са особено предпазливи за възможна волатилност.

30-дневната корелация между биткойна и доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа е на нив от -53, което е едно от най-отрицателните четения, откакто Bloomberg събира данните от 2010 г. насам. Метриката предполага, че най-старата дигитална монета в момента се движи обратно на бенчмарковата доходност с необичаен темп, съобщава медията.

Облигациите може да се окажат засегнати и от инфлационните данни, и от прогнозите за политиката на Фед – и двете се очакват в рамките на няколко часа в сряда. Анализите на корелацията показват, че има риск за биткойна на фона на движенията на пазара на държавни ценни книжа.

Биткойнът и доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се движат в обратни посоки. Графика: Bloomberg LP Биткойнът и доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се движат в обратни посоки. Графика: Bloomberg LP

Цената на биткойна спадна под 68 хил. долара, продължавайки с пониженията, след като по-рано миналата седмица стигна на крачка от нов рекорден връх.

Минути след 10:30 ч. българско време най-старата криптовалута изтрива 2,4% от цената си за денонощието до 67 779 долара. Етерът също е на червено със спад в стойността от 3,5% до 3539,8 долара. Червената вълна е заляла и по-широкия криптопазар.

Цената на биткойна достигна рекордните 73 798 долара в средата на март, подкрепена от пускането в САЩ на спот борсово търгувани фондове (ETF). През последните три месеца обаче не успява да достигне до нови върхове. Според Тони Сикамор, пазарен анализатор на IG Australia Pty, неуспешните опити за нови рекорди са предупредителен сигнал.

„Липсата на възходящ напредък през последните седмици е притеснителна, като се има предвид значителният приток към биткойн ETF-ите наскоро“, заяви той и допълни, че „следващите 36 часа ще бъдат от ключови“.

Нетно 15,6 млрд. долара бяха налети в ETF-ите, откакто бяха пуснати в началото на януари. В понеделник обаче 65 млн. долара бяха изтеглени от продуктите, което е първа загуба от поне 23 май, показват данни, събрани от Bloomberg.

Дневни нетни потоци към спот биткойн ETF-ите. Графика: Bloomberg LP Дневни нетни потоци към спот биткойн ETF-ите. Графика: Bloomberg LP

Очаква се данните за инфлацията да покажат, че ценовият натиск остава много над зоната на комфорт на американската централна банка. В началото на годината инвеститорите залагаха на поредица от намаления на лихвите от страна на Фед, но сега очакванията са значително по-ограничени.

Прогноза за по-високи за по-дълго разходи по заеми може да се окаже предизвикателство за спекулативните активи като биткойна, който вече увеличи цената си четворно от началото на 2023 г.

Криптопазарът е като „наркоман, който постоянно се нуждае от бичи новини“, коментира Ананд Гомес, съосновател на платформата Paradigm. „Така че когато няма никакви, пътят на най-малката съпротива е надолу“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 11.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още