IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BNB затвърждава позицията на Чанпън Джао като най-богатия затворник в САЩ

Миналата седмица той започна четиримесечната си присъда в калифорнийски затвор

12:02 | 10.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Монетата BNB, свързана с Binance, достигна нова рекордна стойност през първата седмица от 4-месечната присъда на бившия шеф на криптоборсата Чанпън Джао. Въпреки това тя не можа да задържи ръстовете и започва новата седмица на червено с цена под 700 долара, съобщава Bloomberg.

Движението на токена подчертава статута на Джао като най-богатия човек, който някога е излежавал присъда във федерален затвор в САЩ. Той се яви по-рано миналата седмица във федерален затвор в Калифорния, след като се призна за виновен за нарушаване на Закона за банковата тайна през ноември и бе осъден през април.

Цената на BNB достигна връх от 717,48 долара в четвъртък, увеличавайки пазарната си капитализация до 109 млрд. долара, според данни на CoinGecko. Монетата поскъпва повече от двойно от началото на годината.

В понеделник обаче цената ѝ е дълбоко на червена територия със спад от 5,55% за денонощието минути след 11 ч. българско време до 643,19 долара.

Цената на BNB през последната седмица. Графика: CoinGecko Цената на BNB през последната седмица. Графика: CoinGecko

Червената вълна заля целия криптопазар още в петък, когато бяха публикувани данните за заетостта в САЩ през май. Те се оказаха много по-високи от очакваното с прибавени 272 хил. работни места. Това помрачи надеждите за скорошно намаляване на лихвите от Федералния резерв, чието ръководство ще заседава тази седмица.

Цената на биткойна остава относително стабилна с лек ръст от 0,2% до 69 381 долара.

Общата стойност на активите на Binance нарасна от около 80 млрд. долара в началото на януари до 125 млрд. долара сега, циментирайки лидерската ѝ позиция въпреки историческата глоба от 4,3 млрд. долара за уреждане на делото с американските власти.

Притежателите на монети BNB получават отстъпки от таксите за търговия на Binance, като монетата също така се използва за плащане на такси на BNB Smart Chain – популярен блокчейн, използван от редица приложения.

BNB се търгува на над дузина централизирани платформи, което го отличава от останалите монети на криптоборси, които обикновено не напускат съответната платформа, коментира анализаторът на Kaiko Десислава Оберт. Binance обаче все пак отговаря за 85% от обемите BNB в световен мащаб.

Binance бе обвинена в заобикаляне на законите срещу прането на пари и санкциите, а Джао – освен присъдата, трябва да плати и глоба от 50 млн. долара.

Това обаче е малка сума в сравнение с нетното му състояние, което се изчислява на 38,5 млрд. долара, въпреки че конкретният му състав остава неизвестен. В интервю за Associated Press от 2021 г. Джао заяви, че по-голямата част от нетното му състояние е деноминирано в BNB, допълвайки, че има акции на Binance в „приличен размер“.

Джао в момента се нарежда на 40-о място по богатство в света и нетното му състояние е нараснало с 4,1 млрд. долара през 2024 г., според индекса Bloomberg Billionaires Index.

Въпреки че Джао никога не е съобщавал колко монети BNB притежава, документи от първичното монетно предлагане на токена от 2017 г. показват, че 80 млн. токена – днес на стойност от около 56 млрд. долара, са разпределени сред екипа основатели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 10.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още