IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отново слагат криптокороната

След известно отстъпление налице са отново признаци, че американският пазар остава най-активен в криптосектора

20:42 | 05.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

САЩ възвръщат позицията си на безспорен лидер на пазарите на криптовалута.

От рекордното представяне на спот биткойн борсово търгуваните фондове (ETF) в страната, увеличаващите се политически дарения от сектора и интересът на кандидат-президента Доналд Тръмп към дигиталните активи – признаците за съживяването на САЩ са навсякъде, пише Bloomberg.

Може би най-показателно от всичко е това: доларът, който отстъпи ролята си на най-търгувана валута за криптоактиви на южнокорейския вон през първото тримесечие, се завърна с гръм и трясък и формира повече от 50% от световните търгувани обеми в началото на май, става ясно от бележка на изследователската фирма Kaiko.

Всичко това представлява зашеметяващ обрат спрямо миналата година, когато обемите на търговия мигрираха към Азия на фона на поредица от ограничения от страна на американските регулатори. Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) изненада пазарите в края на май, завивайки към одобряване на борсово търгувани фондове, инвестиращи директно в етер.

В същото време според актуални данни Доналд Тръмп има малка преднина пред президента Джо Байдън в социологическите проучвания няколко месеца преди ноемврийския вот, показват данни, проследени от Morning Consult.

На законодателния фронт пък шансовете проектозаконът FIT21 за финансовите иновации и технологии да бъде приет през 2025 г. нарастват, според анализатори на Bloomberg Intelligence. Законопроектът ще въведе нова регулаторна рамка за криптовалутите в САЩ, нещо, за което индустрията отдавна настоява.

По-рано във вторник Майк Новограц, милиардерът основател и главен изпълнителен директор на Galaxy Digital, каза, че по-положителният политически пейзаж в САЩ може да тласне цената на биткойна до над 100 хил. долара до края на годината. Най-големият дигитален актив по-рано мина прага от 71 хил. долара, като минути преди 17 ч. се разменя за близо 70 773 долара.

Политическите настроения започнаха да се обръщат в полза на криптовалутите, след като на 11 януари бе дадена зелена светлина за търговията на спот биткойн ETF-ите на компании като BlackRock и Fidelity. Досега инструментите са натрупали активи за 61 млрд. долара. Всичко това се отразява и на времевите рамки за търговия, които все повече се доближават до тези на американските пазари.

Наскоро Хонконг дебютира със собствени спот криптовалутни ETF-и, проследяващи представянето както на биткойна, така и на етера – вторият по големина на пазарната капитализация токен. Тези продукти обаче досега не са дори и близо до размера на притока капитал на американските инструменти.

Крахът на FTX на Сам Банкман-Фрийд в края на 2022 г. имаше „драматичен смразяващ ефект върху институционалните инвестиции в САЩ, което даде възможност на Азия да поведе“, коментира Рич Розенблум, съосновател на GSR Markets. „След като САЩ излязоха като категоричния победител от притоците на капитал към биткойн ETF-и, САЩ започнаха да си връщат водещата позиция“, допълва той.

Според данни от Galaxy Digital САЩ са дом на 324 фирми за рисков капитал, фокусирани върху криптоактиви – далеч надхвърляйки 66-те, базирани в Сингапур на второ място.

Някои инвеститори в САЩ дори успяват да се възползват от краха на FTX. Pantera Capital беше активен купувач на продадените токени солана за 2,6 млрд. долара от фалиралата криптоборса с голяма отстъпка от пазарните цени. Кредиторите на FTX трябва да бъдат обезщетени изцяло — но някои остават недоволни, че няма да възстановят първоначалните си криптовалути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 05.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още