IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатият затворник в САЩ се яви да излежи присъдата си

Чанпън Джао, основателят на Binance, започна в понеделник наказанието си от четири месеца

12:36 | 04.06.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Чанпън Джао. Снимка: David Ryder/Bloomberg
Чанпън Джао. Снимка: David Ryder/Bloomberg

Основателят на Binance Чанпън Джао се е явил във федерален затвор в Калифорния, където ще излежи четиримесечната си присъда заради дейността си в криптофирмата, съобщава CoinDesk.

Джао, който е канадски гражданин, се призна за виновен за нарушаване на Закона за банковата тайна през ноември. През април федерален съдия го осъди на четири месеца затвор – много по-кратка присъда от поисканите от федералната прокуратура три години и повече от присъдите за същото престъпление на други крипторъководители като бившия изпълнителен директор на BitMex Артър Хейс.

С нетно състояние от 36,5 млрд. долара според индекса Bloomberg Billionaires Index Джао е най-богатият човек, който някога е влизал в затвора в САЩ.

В допълнение към присъдата си Джао също беше глобен с 50 млн. долара и се съгласи да напусне поста главен изпълнителен директор на Binance. Платформата, която също призна вина за пране на пари и нарушаване на законите за наложени санкции по същото време като Джао, по-рано тази година се съгласи да плати 4,3 млрд. долара глоби към различни федерални регулатори и назначи независим наблюдател, който да следи за спазване на изискванията за съответствие.

Обектът Lompoc II, където Джао ще излежи кратката си присъда като затворник 88087-510, е с ниска степен на сигурност и се намира в окръг Санта Барбара, на крайбрежиета на Калифорния. Според регистрите на Бюрото по въпросите на затворите в момента в него има 2160 затворници.

Условията в затвора – където някои затворници работят в съседна ферма, отглеждат продукция и се занимават с крави и коне – са в ярък контраст с известното като опасно място в Ню Йорк, където бившият изпълнителен директор на FTX Сам Банкман-Фрайд излежава своето наказание от 25 години, наложено му по-рано тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 04.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
RoyBatty
преди 1 месец
Вероятно ще има 5-6 филма по тази история. Дали ще му се размине с 4 месеца?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още