IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идеи за нова актуализация разпалват отново страстите около промените в биткойна

Фаворитът в дебата за надграждане е програмата OP_CAT - малка софтуерна настройка

16:20 | 01.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Репутацията на блокчейна на биткойна като мрежа, която поддържа основно най-старата криптовалута, може да се промени. Увеличават се усилията за добавяне на нови функции към системата чрез надграждане на софтуера към основния код.

Фаворитът в дебата за надграждане е програмата OP_CAT - малка софтуерна настройка, която ще добави около 10 реда към кода, които позволяват свързването на два елемента заедно. Ако бъде одобрена промяната, това ще отвори вратата към множество подобрения за потребителите: от по-добри условия за съхранение на монети до приложения за децентрализирани финанси като тези, които вече са често срещани при конкурентни блокчейни като етериума и соланата.

Ще можете да сключвате умни договори подобно на начина при други вериги, посочи в интервю Уди Вертхаймер, главен изпълнителен директор на Taproot Wizards, която поддържа OP_CAT. „Биткойнът може да бъде много повече, отколкото е“, добавя той и посочва, че е време „да поговорим за действително техническо надграждане“.

Внедряването на OP_CAT обаче означава надграждане на биткойн мрежата и това е сериозно начинание, изискващо общността и основните разработчици да се включат в него. Докато конкуренти като етериума завършват мащабни надстройки поне веднъж годишно, мрежата за най-голямата криптовалута в света не е добавяла нова функционалност от 2021 г.

Всъщност тя е оставена непроменен нарочно, тъй като – според съществуващата логика – колкото по-малко са промените, толкова по-вероятно е системата да остане стабилна и сигурна. Някои смятат, че OP_CAT може да бъде първата стъпка към оспорването на този наратив и големите играчи в криптопространството започват да се присъединяват към идеята.

Представена през октомври от Итън Хейлман и Армин Сабури, OP_CAT наскоро стартира в тестовата биткойн мрежа Signet и получи номер BIP-420, което показва, че надстройката се обмисля сериозно. Множество известни имена в криптосектора, включително съоснователят на Solana Labs Анатолий Яковенко, добавиха „BIP-420“ към имената си в социалната мрежа X. През февруари Taproot Wizards пусна колекцията Quantum Cats Ordinals, популяризирайки OP_CAT. През април тя публикува Бяла книга, очертаваща рамката за изграждане на приложения с помощта на OP_CAT.

„Ако тази иновация бъде прокарана, тя отваря възможността всеки случай на употреба във всяка верига да се върне обратно към биткойна“, каза в интервю Хенри Елдер, директор на UTXO Management, който е инвеститор в Taproot Wizards.

Например, OP_CAT може да активира прилагането на тип договор, който наказва опитите да бъде похарчена една и съща монета два пъти. Или, ако портфейлът на дадено лице бъде хакнат, собственикът може да има известно време да отмени хакнатите трансакции.

За Хейлман, който представи OP_CAT, новите функции може да помогнат на потребителите да запазят монетите си по-сигурни, изграждайки така наречените трезори за по-добро съхранение.

„Предпазването на „дигитално злато“ е трудна задача за попечителите, като OP_CAT предоставя по-мощни инструменти“ за това, коментира той в имейл.

В същото време се обмисля алтернатива на OP_CAT, известна като OP_CTV – по-обширна актуализация, която постига подобен резултат. Предложена от Джереми Рубин, основен биткойн разработчик и главен изпълнителен директор на изследователската компания Judica, тя ще позволи на потребител автоматично да изпраща по един биткойн до адрес всеки месец; но ако адресът на потребителя бъде хакнат, всички биткойни могат да бъдат изпратени в студено хранилище, например.

Кога и дали надграждането ще бъде приложено, все още не е ясно, особено с твърдоглавите биткойн ентусиасти като Майкъл Сейлър от MicroStrategy, според които това е най-добрата криптовалута такава, каквато е.

Джеф Гарзик, бивш биткойн разработчик, казва, че е песимист за това дали монетата ще получи дори малка надстройка като OP_CAT. Това е причината някои да описват биткойна като закостенял – силен и сигурен, но рядко променян или надграждан, каза Гарзик, който е съосновател на компанията за криптоинфраструктура и приложения Bloq.

Хейлман признава, че засега няма ясна времева рамка за въвеждане на промените. „Възможно е да постигнем консенсус в общността през следващите четири месеца или може би ще отнеме години“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 01.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още