IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ark Investment на Кати Ууд се отказа от пускането на спот етер ETF

Името на Ark е било премахнато от заявление за спот етер ETF, което компанията пусна съвместно с 21Shares

13:22 | 01.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Кати Ууд. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Кати Ууд. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Инвестиционната компания на Кати Ууд Ark Investment Management се отказа от надпреварата за пускане в САЩ на борсово търгуван фонд (ETF), който инвестира директно в етер, съобщава Bloomberg.

Името на Ark е било премахнато от заявление за спот етер ETF, което компанията пусна съвместно с 21Shares, става ясно от документи, известни като S-1, подадени късно в петък към американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC). Името на предлагания фонд е променено на 21Shares Core Ethereum ETF от Ark 21Shares Ethereum ETF.

„На този етап Ark няма да продължава с етер ETF“, каза говорител на компанията по имейл. „Ще продължим да разглеждаме ефективни начини да осигурим на нашите инвеститори експозиция към тази иновативна технология по начин, който да отключи пълните ѝ ползи“, се казва още.

По-рано Ark, заедно с 21Shares, стана една от първите, пуснали спот биткойн ETF в САЩ. Инструментът ARK 21Shares Bitcoin ETF (с борсов код ARKB) е в размер на 3,2 млрд. долара и е на четвърто място по размер на активите, изоставайки от лидера iShares Bitcoin Trust (IBIT) на BlackRock със своите 19 млрд. долара.

Говорителят на Ark заяви, че компанията остава ангажирана със своя биткойн инструмент.

Неочаквано миналата седмица SEC даде одобрение на т. нар. формуляри 19b-4 към заявления на борси, управлявани от Cboe Global Markets Inc., Nasdaq и New York Stock Exchange, за листване на спот етер ETF-и. Емитентите обаче все още трябва да получат от регулатора одобрение за своите S-1 заявления, преди да могат да започнат търговия.

„Ентусиазирани сме заради скорошното одобрение на SEC на 19b-4 и сме ангажирани с увеличаването на достъпа до криптовалути като клас активи за американските инвеститори“, заявиха от 21Shares. Оттам потвърдиха също, че 21Shares и Ark продължават съвместната си дейност с ARK 21Shares Bitcoin ETF, както и по списъка си с бъдещи продукти.

В петък Franklin Templeton подаде редактирано заявление, в което посочва, че планира да наложи 0,19% такса за фонда си, която няма да важи за първите шест месеца след пускането върху първите активи за 10 млрд. долара. други емитенти също подадоха ревизирани заявления S-1, включително Fidelity Investments, VanEck и Invesco.

Биткойн ETF-ът на Ууд в четвъртък отчете най-големия си еднодневен отлив на средства от пускането си насам, като почти 100 млн. долара са напуснали фонда, показват данни, обобщени от Bloomberg. Той е бил и единственият с отлив за деня.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 01.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още