IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптоминьорите оцеляват кой както може в реалността след разполовяването

Сливания и придобивания и AI са само част от опциите за компаниите, ударени от спад на приходите

17:41 | 29.05.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

На фона на намаляването наполовина на възнагражденията за добив на биткойни, повишаването на сложността на процеса и появата на лъскавите нови борсово търгувани фондове (ETF), които прибират капитала на инвеститорите, годината за биткойн миньорите изглежда трудна, пише Ройтерс.

Акциите на Marathon Digital и Riot Platforms, две от най-големите компании за добив, търгувани в САЩ, са поевтинели съответно с около 10% и 33% от началото на тази година, въпреки че биткойнът поскъпна с 60% за периода до над 67 хил. долара, след като през март удари нов рекорден връх.

Акциите на копачите обикновено следят представянето на самата монета, тъй като по-високата ѝ цена повишава също техните маржове на печалба.

Пазарни анализатори обаче посочват, че пускането на единадесетте биткойн ETF-а в началото на тази година е подтикнало някои инвеститори да се откажат от акциите на копачите – които предлагат експозиция към биткойна – за сметка на новите инструменти, проследяващи спот цената на токена.

„Има много институционални парични потоци към ETF-ите, за разлика от използваните миньори като прокси за експозиция към биткойна“, коментира Паскал Сен-Жан, президент на инвестиционния мениджър за дигитални активи 3iQ.

Енергоемките компании за добив на биткойни се състезават в решаването на сложни математически задачи, за да имат правото да изградят биткойн блокчейна и да печелят възнаграждения под формата на нови биткойни.

Техните възнаграждения обаче бяха намалени наполовина през април до 3,26 биткойна на блок в рамките на техническа актуализация, която се извършва приблизително на всеки четири години и е предназначена да намали скоростта, с която се създават нови биткойни.

В резултат на това приходите на миньорите са спаднали от над 192 долара на трансакция през март до едва 60 долара в момента, най-ниското ниво от миналия септември, според данни на Blockchain.com.

Трудността на биткойн мрежата – мярка за това колко трудно е да се изкопае един биткойн блок – се покачва осезаемо от началото на годината, според данни на Blockchain.com, достигайки исторически връх в началото на май.

„Копачите трябва да работят усилено, за да увеличат своята ефективност, което обикновено включва разходи за по-добър хардуер“, каза Дейвид Морисън, анализатор в брокерската компания Trade Nation.

14-те листнати в САЩ миньори, които представляват 23% от общата световна мощност за копаене на биткойни, са в по-добра позиция да се възползват от новата среда, посочиха от J.P.Morgan през май.

Това се дължи главно на по-големия достъп до финансиране и по-специално капиталово финансиране, което "им помага да мащабират операциите си и да инвестират в по-ефективно оборудване", казаха анализаторите на американската банка.

Листнатите биткойн копачи набраха над 3 милиарда долара собствен капитал през първото тримесечие на 2024 г., най-много през последните две години, добавят от J.P.Morgan.

За да ограничат енергийните разходи, някои играчи местят операциите си в страни, където цените на електроенергията са по-достъпни, а правителствата са по-благосклонни към цифровите активи.

„Ние сме по-малко оптимисти за САЩ поради... потенциалните рискове като обсъжданията за данъците“, каза Йоуей Ян, главен икономист в Bit Mining.

Тъй като приходите им спадат, пазарните анализатори очакват да видят повече сливания сред биткойн копачите, като тези с повече капитал се насочват към по-малко ефективни компании, за да останат конкурентоспособни.

„Пазарът остава раздвоен с компании, които имат достъп до капитал и са в състояние да растат, докато тези с по-малък късмет най-вероятно продават заради намалени приходи след разполовяването“, посочва Грегъри Луис, анализатор в брокерската компания BTIG.

В търсене на повече приходи някои компании за криптодобив скачат на влака на манията по изкуствения интелект, като се възползват от съществуващите си запаси от енергоемка изчислителна мощност, за да отговорят на нуждите на AI системите.

Копачи като Bit Digital, Hut8 Iris Energy и Core Scientific се впуснаха в предлагането на AI услуги или високопроизводителни изчисления.

„Има твърде много оператори за копаене на биткойни, работещи под мащаба си, докато търсенето на генеративен AI и центрове за данни с голяма изчислителна мощ продължава да расте и създава конкуренция за земя и енергия“, заяви анализаторът на Bernstein Гаутам Чугани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 29.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 1 месец
товя е най безумното нещо което може да съществува... компании добиващи нищо, да струват нещо... краля е гол!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още