IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ETF-ът на BlackRock за 20 млрд. долара вече е най-големият биткойн фонд в света

На второ място с малка разлика е инструментът на Grayscale, който досега беше първенец

12:14 | 29.05.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Борсово търгуваният фонд (ETF) на BlackRock – iShares Bitcoin Trust, стана най-големият биткойн фонд в света, натрупвайки активи за почти 20 млрд. долара, откакто бе пуснат в САЩ в началото на годината.

Инструментът съхранява монети за 19,68 млрд. долара към вторник, детронирайки Grayscale Bitcoin Trust с неговите 19,65 млрд. долара, показват данни, обобщени от Bloomberg. На трето място, много по-назад, остава предложението на Fidelity Investments с 11,1 млрд. долара.

Фондовете на BlackRock и Fidelity бяха сред дебютантите на 11 януари. От своя страна, инструментът на Grayscale, който допреди това съществуваше под друга форма, в същия ден бе преобразуван в ETF. Пускането им се превърна в повратна точка за криптосектора, помагайки за разширяване на инвеститорската база и за поскъпването на биткойна, чиято цена през март достигна абсолютен връх от 73 798 долара.

Представянето на iShares Bitcoin Trust и Grayscale Bitcoin Trust. Графика: Bloomberg LP Представянето на iShares Bitcoin Trust и Grayscale Bitcoin Trust. Графика: Bloomberg LP

Инструментът iShares Bitcoin Trust е привлякъл най-голям положителен паричен поток от пускането си – 16,5 млрд. долара, докато инвеститорите са изтеглили 17,7 млрд. долара от Grayscale за същия период.

Нито от BlackRock, нито от Grayscale Investments LLC са отговорили незабавно на запитване за коментар от страна на Bloomberg.

Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) даде зелена светлина за спот биткойн фондовете през януари след обрат през 2023 г. по съдебно дело, заведено от Grayscale.

Компанията създаде Grayscale Bitcoin Trust през 2013 г. и той стана най-големият такъв инструмент. Но дяловете на такъв продукт от затворен тип често може да се търгуват с премия или отстъпка от нетната стойност на самия актив, което накара Grayscale да преобразува своя инструмент в ETF.

Пазар за 450 млрд. долара

В същото време според доклад на Bernstein пазарът на борсово търгуваните фондове на биткойна и етера се очаква да нарасне до 450 млрд. долара на базата на прогнози за цените на криптовалутите, съобщава CoinDesk.

„Това би означавало потоци от над 100 млрд. долара през следващите 18-24 месеца към криптовалутните ETF-и“, посочват анализаторите Гаутам Чугани и Махика Сапра.

От компанията прогнозират цена на биткойна от 150 хил. долара през 2025 г. и ценова цел от 90 хил. долара за края на тази.

Етерът поскъпна с около 26% миналата седмица, след като SEC одобри предварителни заявления на емитенти на спот етер ETF-и. Това обаче не означава, че инструментите могат да бъдат пуснати, за това е необходимо допълнително одобрение. Въпреки това напредъкът в процеса на одобрение вдъхна нова надежда на инвеститорите в САЩ.

Към 11:30 ч. българско време цената на етера намалява с 1,6% за денонощието до 3800 долара. Тази на биткойна остава почти без изменение със спад от 0,06% до 67 873 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 29.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
RoyBatty
преди 1 месец
С 20 млрд долара ще могат доста сериозно да "определят" пазара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още