IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансирането на криптостартъпи достига 2,4 млрд. долара през първото тримесечие

То е било разпределено в 518 сделки и расте с 40,3% спрямо предходния период, става ясно от данните на Pitchbook

10:49 | 20.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Финансирането на криптостартъпи е нараснало за второ поредно тримесечие до 2,4 млрд. долара през първите три месеца на годината, показват данни на Pitchbook, цитирани от Ройтерс. Увеличението е факт на фона на очакванията за намаляване на лихвените проценти и пускането по-рано през годината на първите спот биткойн борсово търгувани фондове в САЩ, които разпалиха инвеститорския апетит.

Финансирането е било насочено към 518 сделки и расте с 40,3% спрямо предходното тримесечие, става ясно още от данните. В същото време международните инвестиции с рисков капитал през периода са намалели до петгодишно дъно за същия период.

Инвеститорските залози за стартъпи за дигитални активи също се движат в посока надолу, откакто достигнаха връх от над 10 млрд. долара през първото тримесечие на 2022 г., засегнати от икономически тревоги и прекратяването на дейността на ключови пазарни участници. Въпреки това дългоочакваното регулаторно одобрение на спот биткойн борсово търгуваните фондове, каквито се предлагат от наложени имена като BlackRock и Fidelity, дадоха увереност в класа активи и помогнаха за достигането на нов рекорд на цената на биткойна от близо 74 хил. долара през март.

„Възстановяването при публично търгуваните токени и продължаващото увеличение на институционалното приемане ще движи увеличеното финансиране с рисков капитал“, коментира анализаторът Робърт Ли от Pitchbook.

Стартъпите, фокусирани върху изграждането на инфраструктура за криптотехнологии и блокчейн, са начело на финансирането по време на първото тримесечие, показват данните.

Най-голямата сключена сделка е на децентрализираната облачна платформа Together AI, която е набрала 106 млн. долара в кръг ранно финансиране начело със Salesforce Ventures, което я оценява на 1,1 млрд. долара.

„Инвестиционните кръгове стават все по-конкурентни, особено на ранните етапи“, посочва още Ли.

Той очаква сливанията да се ускорят по-късно през годината, най-вече сред криптоборсите, компаниите за управление на активи и доставчиците на инфраструктура със съзряването на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 20.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още