IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ гонят китайски криптоминьор от покрайнините на американска военна база

Според властите MineOne Partners може да представлява риск за националната сигурност

11:39 | 14.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Властите в САЩ са наредили на китайска криптокомпания за добив на валута да освободи и продаде свой имот в близост до базата на американските военновъздушни сили в Уайоминг, където се съхраняват междуконтинентални балистични ракети. Според Вашингтон компанията представлява заплаха за националната сигурност, съобщава Bloomberg.

MineOne Partners и свързаните ѝ подразделения и компании „биха могли да предприемат действия, които заплашват да накърнят националната сигурност“ на САЩ, се казва в заповед от Белия дом. Фирмата трябва да се раздели с имота, който е купила през 2022 г. в близост до база „Ф. Е. Уорън“, където има ядрени бойни глави.

От MineOne са отказали коментар.

Федерални и щатски власти са сигнализирали за модел китайски компании да купуват земи около американски военни съоръжения. Законодатели в десетки щати вече са въвели правила, които да ограничат свързани с Пекин бизнеси и китайски граждани от покупка на земя край военни бази.

Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ (CFIUS) е постановила, че подобна покупка на земя представлява риск, след като е бил извършен повторен преглед. Според финансовото министерство, което е принципал на CFIUS, MineOne не е представила сделката за одобрение, преди тя да бъде завършена. Сред членовете на комисията са още министерствата на правосъдието, националната сигурност, търговията, отбраната, както и Държавният департамент.

„Близостта на криптодобивен обект с чуждестранна собственост до стратегическа ракетна база и ключов елемент от американската ядрена триада, както и присъствието на специализирано оборудване с чуждестранен произход, което потенциално може да улесни наблюдение и шпионска дейност, представлява значителен риск за националната сигурност“, се казва в становището на финансовото министерство.

CFIUS наскоро получи разширени правомощия за оценка на сделки с недвижими имоти в близост до определени американски военни обекти. Членове на Конгреса също така настояха комисията да преразгледа и някои сделки с недвижими имоти, включващи земеделска земя.

От Белия дом заявиха, че в случая с MineOne става въпрос за земя, разположена на по-малко от два километра от военновъздушната база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 14.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още