IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарната капитализация на биткойна удари нов рекорд от над 1,3 трлн. долара

Минути преди 10 ч. българско време цената на биткойна е 66 676 долара

10:25 | 05.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна е напът да достигне нов връх, но по отношение на пазарната капитализация рекордът вече е факт.

Пазарната капитализация на най-голямата криптовалута е достигнала 1,35 трлн. долара, задминавайки върха от 1,28 трлн. долара от ноември 2021 г. Тогава бе отбелязана и най-високата стойност на монетата изобщо от 68 991,85 долара, показват данни на CoinGecko, цитирани от Bloomberg.

Минути преди 10 ч. българско време капитализацията се сви леко до 1,3 трлн. долара, а цената на биткойна е 66 676 долара, което е поскъпване от 4% за денонощието. По-рано в Сингапур цената стигна до над 68 хил. долара. Основната причина за по-бързото достигане на рекорда при капитализацията е увеличеното снабдяване през последните две години.

Пазарната капитализация на биткойна. Графика: Bloomberg LP Пазарната капитализация на биткойна. Графика: Bloomberg LP

От историческа гледна точка рекордната пазарна капитализация „е по-надеждният ценови сигнал, че започва нова фаза на настоящия пазар“, коментира Дейвид Лоуант, ръководител на подразделението за проучвания на криптоброкера FalconX.

Основните двигатели на поскъпването напоследък са търсенето благодарение на новите спот биткойн борсово търгувани фондове (ETF) в САЩ, както и предстоящото разполовяване, при което възнаграждението на копачите на монетата намалява наполовина.

Спекулативните настроения също се завърнаха с нова сила на пазара – от залози с голям ливъридж на пазара на деривати до двуцифрени дневни поскъпвания на мемекойните. Това обаче може да се приеме и като сигнал, че пазарът на дигитални активи потенциално е в риск от корекция, ако оптимизмът се охлади, отбелязва Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 05.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още