IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Биткойн ETF-ите отчитат рекорден прилив на средства от 2,4 млрд. долара за седмица

Интересът се увеличава на фона на покачващите се цени на самия биткойн, който гравитира около прага от 52 хил. долара през последните дни

11:00 | 20.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Търсенето на биткойн борсово търгувани фондове (ETF) се е увеличило отново миналата седмица, като инструментите са привлекли рекордните 2,4 млрд. долара от общо 2,45 млрд. долара, насочени към инвестиционни продукти на дигитални активи. Това показват данни на фирмата за управление на криптоактиви CoinShares, цитирани от CoinDesk.

Входящите средства в наскоро одобрените в САЩ спот биткойн ETF-и са били повече от отлива на капитал от 623 млн. долара от Grayscale's Bitcoin Trust (GBTC) – фондът, който бе превърнат в ETF. IBIT на BlackRock и FBTC на Fidelity са привлекли съответно 1,6 млрд. долара и 648 млн. долара през последната седмица.

„Това представлява значително ускорение на нетните потоци, разпределени широко сред различните доставчици, сигнализирайки за растящ интерес към спот ETF-ите“, посочва Джеймс Бътърфил, ръководител на звеното за проучвания на CoinShares.

Интересът се увеличава на фона на покачващите се цени на самия биткойн, който гравитира около прага от 52 хил. долара през последните дни. Инвеститорите също така очакват и възможни нови върхове на стойността по-късно през годината след т. нар. разполовяване, при което копачите на монети ще получават наполовина по-малко биткойни за извършена дейност.

Седмичният приток на средства към по-широкия криптовалутен клас активи също достига рекорд, отбелязват от CoinShares. Биткойнът е отговарял за 99% от нетните входящи потоци в криптофондове, а продуктите на етера са с втори по големина прилив на средства от 21 млн. долара, показва докладът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 20.02.24 г.
Най-четени новини
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още