IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо хората още вярват, че биткойнът ще умре?

Човекът има нужда да има доверие в нещо и, за съжаление, той не получава това от криптообщността, пише Майкъл Джей Кейси

07:45 | 01.02.24 г. 10
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/RODRIGO SURA
Снимка: EPA/RODRIGO SURA

Ако търсите повече доказателства за разликата в разбиранията между „нормалните“ и криптофанатиците, не ви трябва друго, освен резултатите от проучване на Deutsche Bank сред 2000 потребители на дребно от миналата седмица.

Най-впечатляващият резултат не е това, че една трета от респондентите очакват цената на биткойна да падне под 20 хил. долара до края на годината. Това е под половината от сегашната му стойност и значително под прогнозата на Антъни Скарамучи за 170 хил. долара.

Не, това, което е изненадващо, е отговорът на въпроса за оцеляването на биткойна, пише Майкъл Джей Кейси в откъс от нюзлетъра Money Reimagined за CoinDesk. Повече са хората, казали, че биткойнът ще изчезне през идните години, отколкото тези, които вярват, че ще се задържи.

Според известния тракер на медийни съобщения, прогнозиращи смъртта на биткойна, досега първата криптовалута е трябвало да умре 475 пъти от 2010 г. насам.

Но в действителност шегата е за наша сметка, казва Кейси. След толкова време, след толкова възстановявания и макар вече да има 13-годишна история това, че хората още смятат, че биткойнът скоро ще изчезне, е огромен провал за неспособността да се комуникира от името на индустрията. Не е обяснено достатъчно добре какво е всъщност това нещо – не и за да разбере обикновеният човек.

Неразбирането

Лесно е да се подиграваме и да сме подразнени на това неразбиране, поведение, което ще спечели още по-трудно доверието на обикновения човек и ще му помогне да осъзнае тази сложна и непозната концепция.

Една причина прогнозите за смъртта на биткойна да са толкова оскърбителни е защото това е в противоречие с едната неоспорима характеристика, която представлява основната стойност на биткойна – това, че не може да бъде просто „закрит“.

В един свят, където всичко останало може да бъде ръководено от правителство, банка, интернет платформа или хакер, идеята за това, че нещо не може да се спре, има голяма сила. Разполагаме с невероятно изобретение: непроменяема, базирана на математиката система за проследяване на принасянето на стойност помежду ни, която е в пълно незачитане на намесата или цензурата от когото и да е било. Хората трябва да ѝ се възхищават, пише Кейси.

Но обикновеният човек не е впечатлен.

И това може би е така, защото става въпрос за една прекалено абстрактна идея. Каква е осезаемата полза? Средностатистическият потребител има своите долари и те му вършат работа до голяма степен. И макар и да не е много доволен от правителството си, той приема паричната система.

Замислянето върху по-големия въпрос за това как устойчива на цензура, деполитизирана форма на размяна на стойност може да подкрепи суверенитета на човека в световен мащаб, който е отвъд националните системи на зависимост, просто няма смисъл в ежедневието.

Недоверие

Човекът има нужда да има доверие в нещо. И, за съжаление, той не получава това от криптообщността.

Ако някой му продава нещо, което не разбира, той ще е по-резервиран, преди да се довери. И когато поведението на хората, свързани с въпросното нещо, потвърдят предубежденията му, той ще заключи, че на тях  – и на това, което се опитват да му продадат – не може да се има доверие.

Цялата тази гюрултия, хвалбите, мемета „към Луната“ и „забавлявайте се, докато сте бедни“, вманиачаването… Оправдани или не, те правят още по-трудно да се повярва в биткойна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 01.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
ЗАЩО ЛИ? Например, защото е почти безполезен, с изключение на плащания по тъмни сделки. Не предоставя нищо съществено за потребителите, нито генерира печалба, но за сметка на това е постоянен огромен разход. Никога няма да бъде и официално разплащателно средство на нито една нормална държава, тоест към юридически лица никога няма да има официални плащания. Общо взето нещо, което прави нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 5 месеца
*** = п а т к а :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
doba
преди 5 месеца
По-добре врабче в ръцето отколкото *** в небето. Народна поговорка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 8
khao
преди 5 месеца
Принципно хората не вярват на измами и пирамиди, какъвто е битконя и криптото ... но нека балъчорите си набутват парите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 9
scott
преди 5 месеца
да работи и добива стойност нула.Койната не само ще изчезне, ТЯ ТРЯБВА ДА ИЗЧЕЗНЕ!ИНАЧЕ - ИЗЧЕЗВАТ ДРУГИ ДЪРЖАВИ И СИСТЕМИ, обезкървени от липса на ресурс. Има вече кандидатки, напреднали. Салвадор, Еквадор,Аржентина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 9
scott
преди 5 месеца
койната не може да бъде закрита?Я НЕ СТАВАЙТЕ СМЕШНИ! ТОВА Е СХЕМА НА ПОНЦИ ОТ НАЙ-ВИСОК ПОРЯДЪК.Тоес, с минимум усилия и оставайки анонимни да си откраднем 300-400-500 милиона с един клик. НАЙ-ВАЖНОТО. КАКТО И КОГАТО СИ ПОЖЕЛАЕМ В ЕДНА СЕКУНДА. НЕМА ВРАТИ, НЕМА ВЗЛОМ, ПРЕСЛЕДВАНЕТО Е ПРАКТИЧЕСКИ НУЛА ЩОТО НАПРАО БОРСИЧКАТА ФАЛИРА, А НИЙ СМЕ Я ГУШНАЛИ ПРЕДИ ТОВА.Имено на това удобство на кражбата се дължи и рекламата и "възкръсването". Закриването е най-лесното нещо. Схемата престава ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 16
Satosh1
преди 5 месеца
До: onezero007 Ако тока изчезне, мислиш ли че спестяванията ти в каквато и валута да са ще имат стойност или въобще наясно ли си кво ще се случи с инвестициите ти, каквито и да са ? А мислиш ли, че въобще ще ти е до спестявания. Да си 1ви клас добре, но големи хора да се излгате така... Като не ви харесва идеята, стой настрани. Обаче ви е яд, че голяма част вадим не малко пари, точно благодарение на скептици като вас, които не вярват и накрая влизат на върха на хайпа, да не изпуснат влака...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 9
andy
преди 5 месеца
Биткойнът е една от алтернативите на цифровото робство наpечено CBDC!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 9
onezero007
преди 5 месеца
Няма ток, няма биткойн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още