IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Бог ми каза, но може да не съм го чул" - пастор бе обвинен в криптоизмама за 3 млн. долара

Той и жена му са събрали парите от християнската общност в Денвър чрез криптовалутата INDXcoin, рекламирана като „нискорискова, високодоходна инвестиция“

13:15 | 24.01.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Онлайн пастор в САЩ бе обвинен в извършването на измама заради продажба на криптовалута, която според регулаторите „на практика няма стойност“. Неговото обяснение: Бог му е казал да го направи, въпреки че е възможно и да не е чул правилно.

От комисията по ценни книжа на Колорадо са подали жалба срещу Елиджио Регаладо, известен като Ели, и съпругата му Кейтлин Регаладо миналата седмица, съобщава в. Washington Post. Двойката е събрала близо 3,2 млн. долара от християнската общност в Денвър чрез криптовалута, наречена INDXcoin, пише в жалбата.

Според разследващите двамата са нарушили законите на щата Колорадо срещу измами, както и тези за лицензиране и регистриране. Монетата е била рекламирана като „нискорискова, високодоходна инвестиция“, въпреки че в действителност е била „неликвидна и практически безполезна“. Криптовалутите обикновено могат да се разменят за фиатни пари чрез различни дигитални платформи.

„Бог ми каза: Искам да създадеш това“, призна Регаладо в изказване. „Приехме думите на Бог и продавахме криптовалута без ясен изход“, допълни той.

„Смятаме, че г-н Регаладо се е възползвал от доверието и вярата на своята собствена християнска общност и че им е давал странни обещания за богатство, докато им е продал криптовалути по същество без стойност“, заяви комисарят на Колорадо по ценните книжа Тун Чан.

Според документите, докато инвеститорите са загубили милиони долари, семейство Регаладо са използвали парите за поддържането на своя „пищен начин на живот“. Двойката е продала дигиталните монети на над 300 инвеститори между юни 2022 г. и април 2023 г.

Във видео Регаладо потвърди, че той и съпругата му са изкарали 1,3 млн. долара от продажбата на криптовалутата, от която са похарчили „няколко стотици хиляди долара“ за реновиране на дома си, „както Бог ни каза да направим“.

„Или не съм чул правилно Бог и всеки един от вас“, каза Регаладо. „Или второ, Бог все още не е приключил с този проект“, допълни той.

Въпреки че няма предишен опит в търговията на криптовалути, Регаладо заяви, че е бил вдъхновен да продава INDXcoin, защото „Бог се занимава с това да прави нови неща“ и той е наредил да започнат този бизнес. По думите на самия пастор той не е искал да прави всичко това. „Казах: Боже, не искам да правя това. Не знам как да го правя“, но въпреки това схемата е била извършена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 24.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
мрънмрън
преди 5 месеца
До: nikiangel или по-популярно като "Теорията на по-големия ***". Аз познавам няколко човека, които направиха бая пари, единият над милион. Повечето вече или имат малко пари в крипто или никакви, освен, тоя дето направи над милион, той още държи доста в крипто, но не е и човек, който има нужда от пари. Вероятно и за това не ги е изтеглил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
nikiangel
преди 5 месеца
(криптовалута, която според регулаторите на практика няма стойност.) Така заблуждават че има и такива които имат стойност. Всичко е кой ще излъже другия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още