IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна достигна едномесечно дъно

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поевтиня до под 40 хил. долара в петък

09:54 | 19.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна спадна до най-ниското си равнище от средата на декември насам на фона на отслабващото вълнение около пускането на спот борсово търгуваните фондове (ETF). Това оставя монетата на червено за годината, съобщава Bloomberg.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поевтиня до под 40 хил. долара в петък, преди да възстанови част от загубите. Минути преди 9:30 ч. българско време тя се разменя за близо 41 388 долара, което е спад от 3,4% за денонощието.

Цената на биткойна през последния месец. Графика: CoinGecko Цената на биткойна през последния месец. Графика: CoinGecko

На червено са и някои други по-малки токени – етерът поевтинява с 2,6%, рипълът с 2,6%, а соланата с 5,5%.

Цената на биткойна се увеличи с близо 160% миналата година на фона на оптимизма около очакваното пускане на ETF-ите, което стана на 11 януари. Дигиталните активи получиха подкрепа и от увеличаващите се очаквания за намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв и други водещи централни банки. Трейдърите сега оценяват колко пари са привлекли ETF-ите и как се развиват прогнозите за лихвени понижения.

„Такъв вид корекция след значително поскъпване е нормална за биткойна“, коментира Грег Мориц, съосновател на хедж фонда AltTab Capital.

По-рано стана ясно, че инструментът iShares Bitcoin Trust на BlackRock е минал 1 млрд. долара приток на средства от инвеститори. За Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund сумата е около 880 млн. долара. От своя страна, биткойн фондът на Grayscale, който съществува от 2013 г., но тази година бе преобразуван в ETF, отчете отлив на средства в размер на 1,6 млрд. долара, откакто започна да се търгува по новия модел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 19.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още