IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакваме от биткойна през 2024 г.

Одобрението на спот биткойн ETF е до голяма степен включено в ценообразуването и положителната инерция може да се компенсира от прибирането на печалба

08:11 | 04.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Unsplash.com
Снимка: Unsplash.com

Оптимизмът по отношение на одобряването на заявления за спот биткойн борсово търгуван фонд (ETF) предизвика почти 49% ръст на цената на монетата от октомври насам. Много вероятно е Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) да одобри или отхвърли няколко заявления наведнъж заради последователност, както и по причини от логистичен характер, пише Дейвид Лян в нюзлетъра Crypto Long & Short, цитиран от CoinDesk.

Спот биткойн търговията е концентрирана на няколко борси: Coinbase, Binance, Bybit и OKX. Те представляват около 65% от спот биткойн търговията. Делът на Binance е от 35,5%, докато на Bybit, OKX и Coinbase е съответно 11,3%, 9,2% и 8,9%.

Средностатистическия размер на поръчките на биткойни намалява от началото на 2021 г. и е около 1652 долара. И макар по-малките размери да са свързани с потребителите на дребно, много – ако не и повечето – институции също разделят поръчките си на по-малки размери, за да сведат до минимум разликите в спреда на офертите „купува“/„продава“ във времето от даването на поръчка до нейното изпълнение. Би било неразумно да се предполага, че потребителите на дребно са в основата на последните модели на търговия с биткойна само въз основа на анализ на размера на поръчките.

Според обобщените данни за търговията на Coinbase за 2023 г. налице са намаляващи обеми при три от последните четири измерителя на тримесечна основа. Обемите както при инвеститорите на дребно, така и при институционалните намаляват със сходен темп в рамките на последната година, като те са изтъргували съответно около 4,2 млрд. долара и 24,7 млрд. долара през третото тримесечие.

Фючърсния пазар

Откритите позиции за биткойн фючърси на CME Group са достигнали 4,55 млрд. долара, което е около 25% от общо откритите биткойн позиции. Настоящите открити позиции са достигнали равнище, наблюдавано за последно през второто тримесечие на 2022 г.

Институционалните инвеститори стават по-активни в криптосектора. От CME Group отбелязват, че средностатистическите притежатели на по-голямо количество открити биткойн позиции, с поне 25 договора, са достигнали рекорден брой през седмицата до 7 ноември 2023 г.

Темповете на финансиране изравняват безсрочните фючърсни договори със спот цената. Темповете на финансиране са с тенденция да са по-високи, както и цената на самия биткойн, което говори за бичи настроения.

Прогнози за биткойна

Историческата връзка между цените на биткойна и потребителския интерес изглежда се къса напоследък. Ако твърдението, че потребителският интерес почива изцяло на потребителите на дребно, е вярно, то тогава:

Или потребителите на дребно търгуват без нужното предварително проучване,

Или институционалните инвеститори имат по-голямо влияние върху цените.

Настроенията сред институционалните инвеститори изглежда са конструктивни. Паралелните промени в посока нагоре на фючърсната крива за всеки месец през четвъртото тримесечие на годината предполага, че налице е бича активност и предпочитане на „дългите“ позиции сред институционалните инвеститори.

Одобрението на ETF е до голяма степен включено в ценообразуването на биткойна – до такава степен, че положителната инерция от одобрение може да се компенсира от прибирането на печалба от трейдърите. Това предполага възможно връщане към средните стойности в дните след обявяването. След това пазарът вероятно ще прекалибрира фокуса си към разполовяването (на всеки приблизително четири години възнагражденията за копачите на биткойни намаляват наполовина, бел. ред.) през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още