IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

7 прогнози за криптокредитирането през 2024 г.

Съживяването на криптокредитния пазар може да донесе вълнуващи възможности за крайните потребители и инвеститори и да предизвика промени в екосистемата

18:30 | 31.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Завръщането на криптодебитните карти

По всяка вероятност ще видим засилване на интереса към криптодебитните карти благодарение на по-голямата регулаторна яснота и продължаващите усилия на надеждните и установени участници в сектора. По-конкретно Visa, Mastercard и Circle инвестират неуморно в решения, които са все по-интегрирани с криптоплатформите и дигиталните активи.

Тези решения все повече размиват границите между дигиталните активи и традиционните методи за плащане, позволявайки на потребителите да харчат притежанията си директно, без нужда да ги обръщат във фиатни пари.

Инвеститорите ще искат по-бързи, по-евтини трансакции

И докато бичият пазар набира инерция, увеличаващите се такси за трансакции вероятно ще разпалят растежа на решенията от т. нар. layer 2 – технологии и системи, изградени върху блокчейна (layer 1), и по-ефективен блокчейн (както обикновено се случва по време на бичи цикъл).

Високопроизводителни блокчейни като Tron и Solana също ще увеличат популярността си. Очаквам тези екосистеми да съзреят и да получат все по-голям прием, посочва Ди Бартоломео. Тази еволюция ще създаде много възможности както по отношение на бъдещи продуктови иновации, така и по отношение на инвестиции.

Растящото търсене на стейбълкойни

Пазарът на стейбълкойни ще нарасне значително, като според Ди Бартоломео снабдяването може да мине прага от 250 млрд. долара. Тетерът, в частност, се очаква да запази доминацията си, контролирайки над 50% от пазара. Нарастването на този пазар отразява повишеното търсене на дигитални активи, което обединява ползите от криптовалутите и стабилността на американския долар.

Правителствата ще се опитват да се конкурират със свои собствени дигитални валути на централните банки (CDBC), но едва ли монетите ще получат топлия прием, на който властите се надяват. Няколко опита вече бяха отхвърлени от хората на места като Нигерия и Бахамите, като за Ди Бартоломео най-вероятно това ще е тенденция, която ще се задържи.

Засилен надзор при децентрализираните финанси (DeFi)

Този бичи цикъл ще е пазарно различен от предишните, най-вече заради очакваното увеличение на надзора на преди нерегулирани пазари като децентрализираните борси и платформи за кредитиране. Финансовите регулатори по света са напълно наясно с растящото значение и търгувани обеми на платформите, които не знаят кои са техните потребители. Много от тези платформи може да се окажат жертви на нови регулаторни изисквания.

На практика всичко това ще доведе до създаване на примери с някои децентрализирани проекти. Агресивният подход най-вероятно ще създаде „DeFi мъченици“, които ще трябва да понесат тежестта на регулаторните мерки. Веднъж щом тези иначе децентрализирани платформи започнат да извършват проверки на потребителите си и да спазват регулациите, търгуваните обеми ще пресъхнат, придвижвайки се към напълно регулирани или изцяло нерегулирани платформи.

Този следващ бичи цикъл не е само за финансов растеж и иновации, той е и за съзряването на цялата индустрия. Блок по блок се изгражда бъдещето на финансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 31.12.23 г.
Най-четени новини
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още