IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

7 прогнози за криптокредитирането през 2024 г.

Съживяването на криптокредитния пазар може да донесе вълнуващи възможности за крайните потребители и инвеститори и да предизвика промени в екосистемата

18:30 | 31.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

След като биткойнът подхвана нова бича серия, конкуренцията между вече съществуващите криптокредитори ще продължи. Това означава повече иновации в кредитните продукти и предлагания, докато новите пазарни участници, идващи от традиционни сектори, се опитват да вземат парче от тортата. Голяма част от пазарните сътресения по време на последната меча серия бяха предизвикани от фалити и други крахове на задлъжнели и иначе съмнителни криптокредитори.

Но съживяването на криптокредитния пазар също така ще донесе вълнуващи възможности за крайните потребители и инвеститори и ще предизвика промени в екосистемата на дигиталното кредитиране, пише съоснователят на компанията за дигитални активи Ledn Маурицио ди Бартоломео. Ето и седем от предсказанията му за идната година:

Внимавайте за бърз успех

Докато все повече нови потребители влизат в сегмента, стари и нови компании еднакво ще се опитват да запълнят празнината, оставена от вече нефункциониращи кредитори като Genesis, Voyager, BlockFi и Celsius. Те ще се опитат да продадат на потребителите същите обещания за висока възвръщаемост и малко прозрачност или недостатъчно управление на риска, както и предишните, които се провалиха. Ще има все повече ненадеждни опортюнисти, които се опитват да влязат на пазара и да завземат дял.

С увеличаването на цените не забравяйте да питате правилните въпроси: Успял ли е кредиторът да премине през 2023 г. без спънки? Нови ли са в сектора? Инвеститорите трябва внимателно да разбират как се генерира доходност, да искат доказателства, че кредиторът осчетоводява активите на клиентите си правилно, да следят внимателно за политиките за управление на риска и отчетността. Ако не получавате ясни декларации или отговори – внимавайте!

Търгуваните обеми ще се концентрират около регулирани платформи

Спот и деривативната търговия на биткойна и етера ще се измести от нерегулираните платформи към регулираните. Досега значителен дял от търгуваните обеми в крептосектора се обработваха от нерегулирани платформи, които често не правят проверки на потребителите, като децентрализираните борси и P2P пазарите. С увеличаването на регулаторната яснота и появата на спот биткойн борсово търгувани фондове (ETF) много от тези обеми ще се изместят към регулирани платформи.

Казано по друг начин, спот обемите ще се преместят от децентрализираните борси като Uniswap към платформи като Coinbase и Kraken, а търговията с деривати като опции и фючърси ще се премести от борси извън САЩ като Binance и ByBit към Чикагската стокова борса и Нюйоркската фондова борса за ETF-та.

Възможности при биткойн ETF-ите

Одобрението на спот биткойн ETF-и ще доведе до огромно разширяване на пазара на биткойн кредитиране, тъй като маркет мейкърите ще могат да правят сравнения между различни инвестиционни инструменти и цените на биткойна. Доскоро някои от най-големите маркет мейкъри при драдиционните финанси не участваха в криптопазара, защото иначе трябваше да са на нерегулирани платформи.

Но когато спот биткойн ETF-и бъдат достъпни на борси като Nasdaq, биткойн деривативни продукти на Чикагската стокова борса и спот биткойн на регулирани борси като Coinbase и Kraken, институциите ще имат всички инструменти, от които се нуждаят, за да поемат пазара. Те ще се нуждаят от само още едно нещо – физически биткойн инвентар.

Тези, които активно участват на биткойн кредитния пазар, вече започват да виждат тези ефекти. Тази еволюция не само ще увеличи привлекателността на биткойн кредитирането като инвестиционна опция, но също така ще помогне за легитимирането и като цяло за стабилността на пазара на дигитални активи.

Последна актуализация: 18:29 | 31.12.23 г.
Най-четени новини
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още