IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптоминьорите са увеличили потреблението си на ток с над 100% тази година

Акциите на компаниите, които се занимават с добив на биткойни, са поскъпнали с цели 226% от началото на годината

18:59 | 20.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Потреблението на електроенергия за биткойни е нараснало значително от началото на годината на фона на поскъпването на дигиталната валута и засиления интерес към по-широкия пазар като цяло.

По данни на Stocklytics.com налице е ръст от 104% на потреблението на ток, свързано с копаенето на биткойни от началото на годината.

Процесът на добив на криптовалутата представлява решаване на сложни математически задачи от мощни компютри, като по този начин се валидират и добавят трансакции към децентрализираната счетоводна книга в основата на токена.

„Колкото повече расте популярността на биткойна, толкова повече миньорите искат да капитализират стойността“, коментира Едит Рийдс, анализатор на Stocklytics. „Постигането на баланс между преимуществата на децентрализираните дигитални валути и ефектът върху околната среда от тяхното създаване сега е наложителен“, допълва още тя.

В рамките на година общото енергийно потребление, свързано с добива на биткойни, е нараснало от 67,36 тераватчаса до 137,68 тераватчаса. За сравнение, енергията, необходима за една биткойн трансакция, може да захрани 474 389 VISA трансакции. В допълнение въглеродният отпечатък от тези трансакции е еквивалентен на 871 620 VISA трансакции.

 

В същото време налице е и друга статистика. Според BanklessTimes.com акциите на компаниите, които се занимават с добив на биткойни, са поскъпнали с цели 226% от началото на годината спрямо около 170% за самата криптовалута.

„Бумът при акциите на компаниите за добив сигнализира тяхната важност при формирането на бъдещето на дигиталните активи. Това е потвърждение за растящата важност и роля на миньорите във валидирането на криптотрансакции“, коментира Алис Лийтъм, анализатор на BanklessTimes.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 20.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още