IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как да си обясним внезапното сгромолясване на цената на биткойна?

Много неща биха могли да са причина, но основното в случая са последиците - волатилността е двупосочна улица

17:46 | 12.12.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Heiko Rebsch/picture alliance via Getty Images
Снимка: Heiko Rebsch/picture alliance via Getty Images

Цената на биткойна изтри 7,5% в понеделник – най-рязкото еднодневно понижение от средата на август. Тя остава с над 150% нагоре за годината, въпреки че голямата и внезапна червена линия на графиките напомня за прословутата волатилност на криптовалутата.

Миналата седмица изглеждаше, че няма какво да застане на пътя на биткойна и че редица от дългогодишните проблеми на сектора са решени. Защо тогава цената се понижи, пита Даниъл Кун в откъс от нюзлетъра The Node, цитиран от CoinDesk.

Може би е по-добре да започнем от това защо цената нарасна на първо място.

Например Binance – най-голямата и най-противоречива криптоборса, се съгласи да плати 4,3 млрд. долара глоба на американските власти, за да продължи да развива дейност. Това е „историческо“ наказание, което по всяка вероятност ще продължи да се прилага. Споразумението също така представи в по-добра светлина и правните атаки на американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) срещу борсите Coinbase и Kraken.

Нещата на регулаторния фронт в САЩ, общо казано, също изглежда се облекчават. Макар и все още да няма „регулаторна яснота“ (както се нарича в старите индустрии), има направени предложения от високопоставени законодатели, което дава добри насоки за това какво вероятно предстои.

Налице са и някои предвидими събития като очакваното разполовяване на биткойна догодина, когато възнагражденията в биткойни за копачите ще бъдат намалени наполовина като част от системата на работа на криптовалутата. Също така предстои и потенциалното одобрение от SEC на заявления за спот биткойн борсово търгувани фондове (ETF) в САЩ. Наблюдателите на пазара взимат предвид и двете събития, като може да се каже, че ETF-ът е основен двигател на цените на биткойна в последно време.

Налице са и макроикономическите прогнози. Биткойнът, който понякога е наричан „дигитално злато“, защото на теория може да изпълнява същите функции на съхранител на стойност, поскъпва наред с благородния метал. Наскоро златните фючърси достигнаха рекордна за приключване на сесия цена, движени отчасти от притесненията около инфлацията.

Лихвените проценти на Федералния резерв се намират на най-високото си равнище за 21. век, докато централната банка се опитва да се пребори с понижаването на покупателната способност и с охлаждането на прегрялата икономика. Мнозина експерти смятат, че работата на Фед скоро ще е приключила, като някои дори очакват понижаване на ставките през първата половина на следващата година.

По-ниските лихвени проценти са добри за биткойна по същия начин, по който са полезни и за икономическата активност. Те „правят парите по-евтини“, като правят заемането по-достъпно, което означава, че в обръщение има повече пари. И тъй като по-ниските лихвени проценти правят по-сигурни инвестиции като правителствените облигации по-малко привлекателни, понижавайки очакваната възвръщаемост по инвестицията, този капитал се насочва към по-рисковите предложения на пазара, към класове активи като криптовалутите.

Не съм много сигурен, пише Даниъл Кун, какво обяснява внезапния крах на цените, който започна с пазарна корекция в неделя вечерта.

Мнозина, като ръководителя на звеното за изследвания на VDX Грета Юен, поглеждат към макросилите. В петък бяха публикувани по-силни от очакваното данни за работните места в САЩ, а журналистът на Wall Street Journal Ник Тимираос предсказа, че самият Фед ще поиска да намали лихвите през 2024 г. „Незначителното коригиране“ може да бъде обяснено с данните за заетостта, смята Юен.

От своя страна Луси Ху, старши анализатор на Metalpha, коментира, че може да става въпрос за „рационалния процес на прибиране на печалба“, което по същество означава, че трейдърите са изкарали, колкото са искали, и са решили да приберат парите. Пазарният наблюдател на CoinDesk Омкар Годбол нарече лихвите при криптодериватите „прегрели“.

Въпреки че количеството ливъридж на криптодериватните пазари може и да не обяснява проблема за това какво – ако има такова – е предизвикало корекцията на пазара, то със сигурност помага да се обясни как даден актив може да поевтинее толкова бързо.

Когато трейдърите имат прекалено много ливъридж, те по същество търгуват с взети на заем пари. Това означава, че помагат за надуването на цената на активите с капитал, който всъщност не съществува. Също така, ако цените спаднат, позициите им могат да бъдат ликвидирани, което ще има много по-голям ефект върху по-широкия пазар като цяло. Ливъриджът е супер, докато не спре да е супер.

Това означава също – за добро или лошо – че количеството ливъридж изглежда също е коригирано до по-здравословни нива. И нека това бъде за урок, драги читатели, при криптовалутите, особено когато всичко изглежда, че работи във ваша полза, цените може да се обърнат за секунди. Така че бъдете разумни, волатилността е двупосочна улица…

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 12.12.23 г.
Най-четени новини
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
remarek
преди 9 месеца
Статия за биткойн, в която дори не пише цената на биткойна :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
Когато едно нещо няма никаква реална стойност и зависи само от настроенията на тълпа спекуланти и шарани, така става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
evlogi
преди 9 месеца
Ама че т.ъпа статия.Който я е писал, хал хабер си няма от темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още