IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарният дял на Binance от спот търговията намалява до 30% през 2023 г.

Според данни на компанията за анализ CCData делът е бил 55% в началото на годината

12:29 | 12.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Binance, най-голямата криптоборса по пазарни обеми, отчита постепенен спад на дела си на спот пазара през последната година на фона на обвиненията от регулаторите в САЩ, които в крайна сметка ѝ струваха поста на главния изпълнителен директор Чанпън Джао.

Според данни на компанията за анализ CCData пазарният дял на Binance досега през декември е едва 30,1% спрямо 55% в началото на годината. От януари до септември търгуваните спот обеми на борсата са намалели с над 70% от 474 млрд. долара до 114 млрд. долара. От CCData отбелязват, че се наблюдава увеличаване на месечно търгуваните обеми от септември, въпреки че пазарният дял продължава да спада.

През ноември компанията и нейният основател Чанпън Джао се съгласиха да платят глоби за над 4 млрд. долара, за да уредят част от съдебните си неволи с Комисията по търговия със стокови фючърси и министерствата на правосъдието и финансите на САЩ.

Освен с напускането на Джао компанията трябваше да се справи и с оставките на редица други мениджъри по-рано през годината, включително на главния стратегически директор Патрик Хилман, шефа на британското подразделение Джонатан Фарнел и други.

Въпреки намаляването на пазарния дял при спот търговията през годината Binance си остава най-голямата криптоборса в света със значителна преднина. На второ място след 30-те процента на Binance е базираната на Сейшелските острови OKX, чийто дял нарасна до 8% през декември от около 4% в началото на годината, показват данните на CCData.

Стойностите са подобни, когато се разглеждат данните и за спот пазара, и за търговията с деривати, където делът на Binance намалява до 42% от 60%, а този на OKX расте до 21% от 9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 12.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още