IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптолобистите в САЩ се готвят за рекордна година по похарчени средства

Криптокомпаниите са похарчили 18,96 млн. долара за лобизъм през първите три тримесечия на 2023 г.

15:41 | 06.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Криптоиндустрията е напът да отчете нов рекорд за разходите, похарчени за лобиране на федерално ниво в САЩ. Това става в края на една година на засилен надзор от страна на регулаторите, довел до не една и две репутационни щети за някои от водещите фирми в сектора. Това показват данни на неправителствената група OpenSecrets, предоставени за Ройтерс.

Криптокомпаниите са похарчили 18,96 млн. долара през първите три тримесечия на 2023 г. за лобиране спрямо 16,1 млн. долара през същия период на 2022 г. Данните са налице въпреки миналогодишния крах на криптоборсата FTX, която бе в топ десет по разходи. За цялата минала година компании, включително FTX, са похарчили близо 22 млн. долара за лобиране общо.

Coinbase – най-голямата американска криптоборса, отново е начело на разходите с похарчени 2,16 млн. долара, следвана от Foris DAX, която управлява Crypto.com, Blockchain Association и Binance Holdings.

„Нашата цел е да се ангажираме директно със законодателите, да изградим връзки и да затворим образователната пропаст за създаването на разумна регулаторна рамка“, коментира Кристин Смит, главен изпълнителен директор на Blockchain Association в позиция.

Криптокомпаниите се опитват да засилят връзките във Вашингтон отчасти в опит да подобрят имиджа си след поредица от скандали миналата година, включително краха на FTX, чийто бивш главен изпълнителен директор Сам Банкман-Фрийд бе познато лице в столицата. Той бе признат за виновен по обвинения в измама миналия месец и го очаква ефективна присъда.

Криптофирмите също така се опитват да се преборят със засиления регулаторен контрол най-вече от Комисията по ценните книжа и борсите (SEC). Лобирането се е усилило, след като SEC заведе дела срещу Coinbase и Binance през юни за предполагаема търговия с нерегистрирани токени.

Индустрията също така се надява SEC да одобри в скоро време спот биткойн борсово търгуван фонд, който се очаква да помогне за вливането на свеж капитал в сектора. Оптимизмът, че регулаторът ще даде зелена светлина за такъв продукт, доведе цената на биткойна до 20-месечен връх тази седмица.

Компаниите се опитват да подкрепят придвижването в Камарата на представителите благоприятни за тях законопроекти. Те отбелязаха успех през юли, когато комисия прие два ключови текста, които според лобистите ще помогнат за предоставянето на повече яснота за това кои съществуващи финансови закони важат за криптокомпаниите.

И макар че тези законопроекти трябва тепърва да се придвижат напред по законодателната верига, лобистите не се отказват. Coinbase, която през септември започна масова застъпническа кампания, ще проведе нови срещи със законодатели през идните седмици, заяви говорител.

От Binance и Crypto.com не са отговорили на запитване за коментар от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 06.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още