IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нов криптофронт се открива в битката на Израел с терористичното финансиране

Системата на трон има предимства пред биткойна, но не успява да остане незабелязана от израелските власти

16:26 | 27.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В миналото обаче Иран е използвала трон за заобикаляне на американските санкции. Миналата година Ройтерс съобщи, че ирански фирми са използвали системата за трансакции на стойност 8 млрд. долара между 2018 и 2020 г.

По принцип изчисляването на сумите, които достигат съответните групировки чрез криптосистеми не е особено надеждно, тъй като е трудно да се каже дали изпратените средства към конфискуваните портфейли наистина са били предназначени за тези организации.

Според хората, с които Ройтерс се консултира допълнително, криптовалутата тетер е била най-разпространена в мрежата на трон.

Тетерът е най-големият стейбълкойн с пазарна капитализация от 89 млрд. долара, повишила се с около една трета през изминалата година, показват данни на CoinGecko. Едноименната компания зад монетата посочва, че редовно проследява и замразява монети, „използвани за престъпни цели“ и координира действията си със силите на реда.

Сляпо място

Откакто е онлайн през 2008 г., блокчейнът на биткойна – а впоследствие и криптовалутите като цяло, привличат престъпна активност благодарение на ликвидността си и анонимността, която предлагат. От целия обем криптотрансакции делът на незаконните средства е едва 0,2% през 2022 г., което е спад от 2% отпреди година, показват данни на блокчейн тракера Chainalysis.

В Израел конфискуванията на биткойни са скромни в сравнение с трон. През 2021 г. – първата година, в която Бюрото за борба с финансирането на тероризма публикува данни за конфискации, са замразени 30 биткойн портфейла. Името на най-старата криптовалута обаче спира да присъства в последващите съобщения за такава дейност.

По-рано миналия месец от Работната група за финансово действие (Financial Action Task Force) – базирана в Париж организация в рамките на Г-7 за борба с незаконното финансиране, предупреди, че терористичните организации искат да увеличат още повече анонимността на донорите, посочвайки растящата популярност на трансферите тетер в рамките на мрежата на трон.

Според четирима от хората, с които се консултирала Ройтерс, силите за сигурност са подобрили способността си да проследяват трансакции в биткойн мрежата и това е тласнало този вид групи към трон.

Трон първоначално привличаше по-малко внимание от страна на фирмите за блокчейн анализ, посочва Шломит Вагман, бивш генерален директор на Израелската служба за борба с прането на пари и финансирането на тероризма от 2016 до 2022 г.

„Досега го имаше това сляпо място“, коментира тя.

Таксите за преводи в рамките на трон са по-малки от тези в биткойна, посочват от американската инвестиционна фирма VanEck. Въоръжени групи използват стейбълкойните в рамките на трон, а не по-волатилните биткойни, за да гарантират, че „стойността на техните криптовалути е запазена“, допълва Вагман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 27.11.23 г.
Най-четени новини
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още