IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите в Аржентина донесоха ново поскъпване на биткойна

Минути след 9 ч. българско време цената на монетата достига до 37 187 долара

10:08 | 20.11.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна се повиши с до 3%, след като стана ясно, че новият президент на Аржентина ще е десният либертарианец Хавиер Милей.

След като бяха обявени резултатите във втората по големина икономика в Южна Америка, стойността на биткойна скочи с 3% за денонощието до 37 350 долара. Минути след 9 ч. българско време цената на монетата се коригира до 37 187 долара, което е ръст от 1,6%.

Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinGecko Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinGecko

В изказване Милей описа състоянието на аржентинската икономика като „критично“ и каза, че няма пространство за постепенно въвеждане на реформи. Това предполага, че ще въведе драстични мерки от момента, в който поема поста на 10 декември. Правителството му ще изпълни всичките си ангажименти и ще уважи частната собственост, добави той, четейки от подготвени бележки.

Милей е известен като поддръжник на идеята на криптовалутите. „Трябва да разберем, че централната банка е една измама“, заяви той по-рано през годината, попитан за биткойна. „Това, което биткойнът представлява, е завръщането на парите към първоначалния им създател, частния сектор“, допълни той, цитиран от CoinDesk.

Досега Милей обаче не е стигал дотам, че да предложи биткойнът да стане законно платежно средство. Той обаче призовава за премахването на централната банка на страната, както и за доларизация на аржентинската икономика, погълната от инфлация, която достигна 142% през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 20.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
ingusobjwomyfs
преди 7 месеца
И двамата ще го харесате! Абсолютно нови възможности в секса, независимо от възрастта: желязна ерекция цяла нощ, няма да свършите бързо: cвиpка, анaлeн и вагинален секс колкото искате, увеличена издръжливост до 10 ПЪТИ по-дълго, ярки оргазми и за двама ви, подобрен вкус на спермата: тя ще иска да яде все повече и повече! Съветвам всички да опитат------> https://tyny.to/suex
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 16
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
Хаха, изказвания на лунатици, имащи НУЛЕВО познание как работи икономиката и финансите. И кво, значи за инфлацията в Аржентина значи били виновни централните банки, а не фактът, че Аржентина печата пари и харчи повече, отколкото има?? Хаха, уникални глупости! И какво, ще заложи на шиткойна като валута ли?? Че това е да се прострелят сами в корема, как ще правят парична политика, как ще събират данъци, как ще правят финансова политика? Само изключителни неграмотници вярват в шиткойна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още