IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалшиво заявление от името на BlackRock вдигна за кратко цената на рипъла

Цената на рипъла за кратко достигна ръст от 13%, но по обяд във вторник вече отстъпва

12:11 | 14.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Заявление от BlackRock Inc. за фонд, базиран на криптовалутата рипъл (XPR), се появи на официалния сайт, където се регистрират инвестиционните тръстове в щата Делауеър. Това предизвика кратко рали при токена, но има един проблем – от BlackRock отричат те да са го подали, съобщава Bloomberg.

Сайтът на подразделението за компании на Държавния департамент в Делауеър – където са описани и други инструменти, за които мениджърът на активи е кандидатствал по-рано, показва подробности за iShares XRP Trust, регистриран на BlackRock в понеделник. Говорител на компанията обаче потвърди, че заявлението е фалшиво.

Цената на рипъла за кратко се покачи с 13%, след като новината за фалшивото заявление се завъртя в социалната мрежа Х. Впоследствие обаче изтри ръстовете. Във вторник към 12 часа българско време стойността ѝ спада с 0,7% за денонощието до 0,65200595 долара. Монетата е една от водещите криптовалути, нареждайки се пета по пазарна капитализация в сайта на CoinGecko.

За момента остава неясно как фалшивото заявление се е озовало на сайта. От държавната структура не са отговорили на запитване за коментар.

Това е пореден случай в последно време на фалшива новина, която се разпространява бързо онлайн в рамките на криптообщността. Настроението е приповдигнато на фона на очакванията през последните месеци за скорошно пускане на спот биткойн борсово търгуван фонд в САЩ, което би помогнало за вкарването на нов капитал в сегмента. Това спомогна за увеличаването на цената на биткойна до около 37 хил. долара от 25 хил. долара в средата на юни.

Миналата седмица BlackRock подаде заявление за базиран на етера спот ETF пред комисията по ценните книжа и борсите (SEC) и документите се появиха на същия сайт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 14.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още