IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойните, собственост на фондове, достигнаха нов рекорд

Според данни на консултантската фирма ByteTree до петък миналата седмица броят на токените се е равнявал на 863 434 броя

13:09 | 13.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Биткойните, собственост на инвестиционни фондове, са се увеличили до най-високото си равнище в историята на фона на продължаващото рали благодарение отчасти на оптимизма за одобрение на спот биткойн борсово търгуван фонд (ETF) в САЩ.

Според данни на консултантската фирма ByteTree до петък миналата седмица броят на токените се е равнявал на 863 434 броя, минавайки предишния връх, достигнат през април 2022 г. през последния месец фондовете са прибавили около 22 100 биткойна.

„Не е изненада, че цената е толкова силна напоследък“, коментира основателят на ByteTree Чарли Морис.

Криптофондовете като цяло се радват на прилив свежи пари през последните седмици. Според фирмата за управление на дигитални активи CoinShares нетен приток от 767 млн. долара се е влял в сегмента през последните шест седмици, което е най-много за такъв времеви период от бичия пазар на 2021 г.

По-рано в петък Джеймс Бътърфил, ръководител на звеното за проучвания на CoinShares, посочи, че притокът на средства към фондовете, фокусирани върху дигиталните активи, от началото на годината е достигнал 1 млрд. долара.

Биткойнът, разбира се е подчертаният двигател на тези притоци на капитал преди очакваното одобрение на спот биткойн ETF в САЩ.

Според Мат Хюган, главен инвестиционен директор на Bitwise Asset Management, ще мине доста време преди одобрението на спот биткойн ETF-а да бъде напълно включено в ценообразуването. Според него мнозинството финансови консултанти продължават да вярват, че спот ETF няма да има преди 2025 г. или по-късно.

Цената на биткойна достигна 18-месечен връх от 37 960 по-рано миналата седмица, което е повишение от 39% през последния месец и 125% от началото на годината. Към 11:45 ч. българско време стойността на токена е малко над 37 хил. долара, което е понижение от 0,1% за денонощието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 13.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още