IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FTX дописва сложна глава в историята на финансовите измами

Случаят "Банкман-Фрийд" повдига въпроса дали става въпрос само за измама на един човек, или целият модел на криптопазара е сгрешен

07:00 | 13.11.23 г.
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg

Когато на 2 ноември бившият криптомагнат Сам Банкман-Фрийд беше осъден по седем обвинения в измама и заговор, американският прокурор Деймиън Уилямс нарече случая "една от най-големите финансови измами в американската история".

Макар това несъмнено да е вярно въз основа на замесените суми в долари, учени смятат, че последствията от скандала вероятно ще са по-сложни от тези от сравнително прости измами като прословутата схема на Понци на Бърни Мейдоф (добил популярност на български като Мадоф) или престъпленията, извършени от Елизабет Холмс в нейната компания за кръвни тестове Theranos Inc.

Това е така, защото възходът и падението на криптоборсата FTX не е просто история за прегрешенията на един човек, а по-скоро по-широк разказ за внезапната мания, която избухна около нов тип финансова система, създадена да заобиколи регулациите, които имат за цел да защитят инвеститорите от точно такъв тип измами, пише Bloomberg.

Професорът по право в Корнелския университет Соул Т. Омарова прави паралел между случая "Банкман-Фрийд" и световната финансова криза от 2008 г., която според нея е "толкова очевидно свързана с институционални практики и регулаторни провали", че фокусът е бил върху недостатъците на банковата система. Случаят "Банкман-Фрид" повдига въпроса: Дали наистина става въпрос само за измама на един човек, или това доказва, че целият модел на пазара на криптовалути е сгрешен?

"Обезсърчително е да се види колко лесно е за един нов вид бизнес да се разрасне във финансовия сектор до такъв мащаб и слава за толкова кратък период от време", коментира Омарова. "Законът и регулациите имаха много ограничен обхват в тази сфера и нямаше политически интерес да се помисли за системните последствия от допускането на процъфтяването на този вид бизнес."

След финансовата криза от 2008 г. американският Конгрес прие закона "Дод-Франк", който промени банковите разпоредби в САЩ, за да защити кредитополучателите и финансовата система. През 2019 г. Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) публикува списък с реформите, които предприе след скандала с Мейдоф, включително съживяване на отдела за правоприлагане, засилване на гаранциите за активите на инвеститорите и провеждане на проверки на риска на финансовите дружества.

Въпреки това усилията за въвеждане на повече ред на пазарите на цифрови активи чрез законодателство са в застой в Конгреса. Това оставя регулатори като SEC с ограничената възможност да контролират индустрията по възможно най-добрия начин въз основа на вече действащите закони, което води до заплетени правни ситуации. През юни Комисията заведе дела срещу пазарните лидери Global Inc. и Binance Holdings Ltd. за това, че управляват незаконни според нея борси. И двете компании оспорват действията на регулатора.

"Тъй като криптоиндустрията все още не се е превърнала в източник на финансиране за реалната икономика, тя не е достигнала зрелостта, която би насочила вниманието на всички към структурните проблеми", казва Омарова. "Както сега се притесняваме за индивидуалните инвеститори, които са загубили парите си в FTX, някой трябваше да се притеснява навремето за това как на една, две или 300 FTX е било позволено да се разраснат с течение на времето."

За някои случаят на Банкман-Фрийд е емблематичен за епохата, в която стана факт - период, в който инвеститорите бяха особено слепи за рискове, които сега изглеждат очевидни в ретроспекция.

"Това беше като грандиозен финал на магическо шоу", казва Питър Атуотър, професор по икономика в университета "Уилям и Мери" във Вирджиния, който изследва ролята на доверието в бизнеса и пазарите. "Живеем в златната ера на илюзиите, в която инвеститорите влагат пари в мечти, граничещи с чиста фантастика."

Той допълва, че бързината, с която се разви историята на Банкман-Фрийд, прави случая труден за сравнение с измамници като финансиста Мейдоф, който през 2009 г. беше осъден на 150 години затвор за кражба на стойност 65 млрд. долара от хиляди инвеститори. Мейдоф реализира своята схема на Понци в продължение на повече от 20 години. Елизабет Холмс беше осъдена на повече от 11 години затвор за измама на инвеститори с близо 145 млн. долара, след като нейната компания Theranos постигна своя възход и падение в продължение на повече от десетилетие.

Приблизителен размер на щетите за клиентите в милиарди долари. Графика: Bloomberg Приблизителен размер на щетите за клиентите в милиарди долари. Графика: Bloomberg

"FTX се издигна и се срина в рамките на една година", казва Атуотър. "Тя беше един от последните участници, които се включиха в партито, и се появи на сцената, когато доверието беше най-високо, а контрол нямаше."

Това доверие изчезна завинаги за някои от клиентите на FTX, на които криптоборсата дължи общо 8,7 млрд. долара. И то не само доверието към компанията на Банкман-Фрид. Ейми Фишър, бивша клиентка на FTX, която е подала иск за възстановяване на активите си, казва, че загубените средства не представляват всичките ѝ спестявания, но все пак това е било достатъчно, за да обърне гръб на цифровите валути като цяло.

"Не бих инвестирала нищо в криптовалути", казва 29-годишната Фишър. "Когато загубих парите си, се зарекох да стоя далеч от тази индустрия."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 13.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още