IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Генералната репетиция на показанията пред жури изпоти Банкман-Фрийд

Той застана на свидетелското място в опит да докаже пред съдията по делото, че заслужава да бъде изслушан и от съдебните заседатели

14:31 | 27.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Сам Банкман-Фрийд зае в четвъртък свидетелското място в опит да убеди съдията по делото си, че заслужава да бъде изслушан пред жури. Генералната репетиция за евентуалното му допускане пред журито бе първият път от месеци насам, в който бившият криптокрал има възможността да се изкаже в своя защита.

Той прекара близо три часа, опитвайки се да убеди съдия Люис Каплан, да му позволи да разкаже за ролята, която адвокатите на криптоборсата му FTX са изиграли за нейния крах и злоупотребата с потребителски средства. Съдия Каплан по-рано постанови, че 31-годишният Банкман-Фрийд не може да обсъжда юридически съвети по време на откриващите пледоарии, но отложи очакваните показания, за да реши дали адвокатите му биха могли да го питат на скамейката, пише Bloomberg.

През последните три седмици близки приятели и колеги разказаха своята версия за това как Банкман-Фрийд е организирал измамна схема, довела до фалита на FTX. На свидетелското място той каза пред съдията, че адвокатите са били наясно с някои решения, включително исканията за заеми, депозитите на потребителите и условията за ползване на платформата. Той обаче успя да отбие някои от въпросите на прокуратурата, като често казваше, че не може да си спомни за някои събития.

Банкман-Фрийд „има интересен начин за отговаряне на въпроси“, каза Каплан по време на изслушването. Той каза на подсъдимия да „слуша въпроса и да отговаря на въпроса директно“.

Някога уважаваният криптомагнат сега е изправен пред десетилетия зад решетките по обвинения, че е ръководил прехвърлянето на потребителски средства от FTX към свързания хедж фонд Alameda Research за рисковани инвестиции, политически дарения и покупка на недвижими имоти, преди и двете компании да се окажат във фалит миналата година.

Каплан заяви по-рано в четвъртък, че иска да чуе показанията на Банкман-Фрийд за това какви съвети е получавал от адвокатите си, преди да реши дали да остави журито да го изслуша също. Така изненадващо той реши да изпрати съдебните заседатели у дома след почивка за обяд и позволи и на защитата, и на обвинението да задава въпроси. Каплан обяви, че ще вземе решение в петък сутринта (американско време).

Екипът на Банкман-Фрийд се опитва да докаже, че много от трансакциите, които са обект на криминалните обвинения срещу него, са били извършени под погледа на адвокати. Те се надяват съдебните заседатели да постановят, че Банкман-Фрийд не е искал да измами никого.

При въпрос на адвокатите си Банкман-Фрийд заяви, че вярвал, че според условията на услугата при „много обстоятелства“ на Alameda е било разрешено да заема средства от FTX и да участва в търговия с фючърси.

След разпита на адвокатите му Банкман-Фрийд получи вдигнати палци от баща си – професорa по правo Джоузеф Банкман. Но при кръстосания разпит от прокурорите подсъдимият не можа да си спомни конкретни разговори, за които бе питан, често питайки на свой ред за какви конкретни въпроси става дума.

Когато прокуратурата го притисна с въпроси за потребителските средства, той избегна отговор на много въпроси директно, посочвайки, че не си спомня конкретни разговори или решения, взимани от него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 27.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още