IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петък 13-и може да донесе късмет на биткойна

Според Matrixport от 2010 г. най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поскъпва средно с по 1% на всеки такъв ден

08:28 | 13.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Петък 13-и се смята за един от най-некъсметлийските дни заради различни суеверия. И наистина, датата исторически е меча за американския широк борсов индекс S&P 500.

Биткойнът обаче се представя исторически добре на тази така нехаресвана от мнозина дата.

Според тракер на доставчика на криптоуслуги Matrixport от 2010 г. най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поскъпва средно с по 1% на всеки петък 13-и. Също така средно има поскъпване от 14% и 66% през следващите един и три месеца съответно след тази дата.

Данни за представянето на биткойна. Източник: Matrixport Technologies/CoinDesk Данни за представянето на биткойна. Източник: Matrixport Technologies/CoinDesk

„Въпреки че тази статистика за петък 13-и може изкуствено да вменява, че биткойнът изживява значителни ръстове на петък 13-и, по-нюансирана оценка намеква за потенциал за корективна фаза в рамките на криптопазара“, посочва Маркус Тийлен, ръководител на отдела за проучвания и стратегии на Matrixport, в бележка до клиенти.

„По-конкретно, способността на етериума да генерира приходи е изправена пред предизвикателства заради ограничена активност при DeFi (от децентрализирани финанси, бел. ред.) приложенията и забележим спад при създаването на NFT (незаменяеми токени, бел. ред.). Едновременно с това криптопазарите показват признаци на слабост, намеквайки за възможност за по-ниски криптоцени в близко бъдеще“, допълва още той.

Етерът се търгува близо до дъното си от септември от 1550 долара. Биткойнът, от своя страна, се разменя за 26 797 долара, като почти не регистрира изменение за последните 24 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 13.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още