IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на Лондонската фондова борса има планове за блокчейн бизнес

Пояснява се обаче, че борсата „със сигурност не създава нищо около криптоактиви“, а само ще се използва технологията в основата им

12:57 | 04.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

London Stock Exchange Group (LSE Group) – собственикът на Лондонската фондова борса, готви планове за нов бизнес с дигитални пазари. Според компанията това ще я направи първата водеща борса, която ще предлага обширна търговия на традиционни финансови активи на блокчейн платформа – технологията зад криптовалутите.

Мъри Рос, ръководител на звеното за капиталови пазари към LSE Group, казва пред Financial Times, че компанията проучва възможностите на захранвана от блокчейн търговска платформа от около година и e „достигнала точка на инфлексия“, при която е решила да придвижи плановете напред. Компанията дори е поискала от ръководителя на Лондонската фондова борса Джулия Хогет да придвижи проекта.

Рос отбеляза, че борсата „със сигурност не създава нищо около криптоактиви“, но иска да използва технологията в основата на популярни токени като биткойна, за да подобри ефективността на купуването, продаването и притежаването на традиционни активи.

„Идеята е да използваме дигиталната технология за направата на процес, който е по-изкусен, гладък, евтин и по-прозрачен (…) и да бъде регулиран“, заяви Рос.

Той също така подчерта, че LSE Group е чакала да продължи с плана си, докато е била сигурна, че блокчейн технологията за обществено ползване е „достатъчно добре“ и че инвеститорите са готови за нея.

Решението на LSE Group се случва на фона на все по-големия интерес на традиционните финансови институции от потенциала на блокчейна да улеснява процеса по издаване и търговия на традиционни финансови активи. Голяма част от това зависи от т. нар. токенизация – процесът по създаване на дигитално представяне на акции или облигации, чиято собственост може да бъде проследена в рамките на технологията.

Лари Финк, главният изпълнителен директор на BlackRock, по-рано тази година заяви, че „следващото поколение за пазарите“ е в токенизацията на активи.

Ако плановете на LSE Group се осъществят, коментира Рос, тя ще е първата голяма международна фондова борса, която ще предлага захранвана от блокчейн екосистема „от край до край“ на инвеститорите.

Много други захранвани с блокчейн проекти покриват само част от жизнения цикъл на финансовите активи, а не всичко от издаване до търговия, сетълмент и др.

Според Рос новият дигитален проект няма да е конкурент на традиционния бизнес на Лондонската фондова борса и неговото развитие не е опит за ограничаване на бизнеса с ценни книга, засегнат през последните години от намаляването на първичните публични предлагания. „Силно ангажирани сме с лондонските пазари на ценни книжа“, коментира Рос. „Това, което искаме да направим, е да продължим да правим това, което Лондон винаги е правил и да продължим с иновациите“, допълни още той.

LSE Group, която обмисля да използва отделна юридическа единица за бизнеса си с дигиталните пазари, се надява да пусне първата си такава платформа в рамките на следващата година. Компанията вече води преговори с регулаторите на различни юрисдикции, както и с британското правителство и министерство на финансите.

„Крайната цел е международна платформа, която позволява участници от всички юрисдикции да могат да си взаимодействат с хора в други юрисдикции, придържайки се напълно към правилата, законите и регулациите, с възможност няколко юрисдикции едновременно, нещо, което не би било възможно в аналогов свят“, каза още Рос.

По думите му дигиталният бизнес вероятно ще се фокусира върху частните пазари първоначално, тъй като активността там е особено тромава и непрозрачна. Щом моделът се наложи там, ще се разшири и към други активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 04.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още