IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението за Grayscale не бе достатъчно да спре двумесечната серия на спадове за биткойна

И през август криптовалутата се оказа на червено въпреки някои добри новини

13:19 | 01.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Дали заради сезона, намаляващия интерес или това, че трейдърите са на почивка, но биткойнът приключи още един месец с понижение, въпреки че по времето му се случи едно от най-положителните развития за сектора от доста време насам, съобщава Bloomberg.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация се намираше в тесен диапазон на търговия в продължение на месеци, докато не стигна рязък спад в цената към средата на август, който дръпна биткойна до под 26 хил. долара. Трейдърите си обясниха това донякъде с ръста на доходността по американските държавни ценни книжа, достигнала най-високото си равнище от над десетилетие.

Цената на биткойна през последния месец. Графика: CoinDesk Цената на биткойна през последния месец. Графика: CoinDesk

Оттогава обаче биткойнът се затруднява да намери стабилна основа. Дори и решението за Grayscale, което отваря пътя към дългоочакван спот биткойн борсово търгуван фонд в САЩ, не можа да има траен ефект. По-рано в четвъртък Комисията по ценните книжа и борсите обяви, че отлага окончателното решение по разглежданите от нея заявления за спот биткойн борсово търгуван фонд (ETF) за поне средата на октомври.

Минути преди 13:30 ч. българско време биткойнът поевтинява с 4,3% за денонощието до близо 26 027 долара, като червената вълна се простира и на по-широкия пазар. Етерът изтрива 3,5% от цената си, а рипилът също 3,7%.

Ентусиазмът около криптовалутите намаля значително след раздираната от скандали 2022 г., които доведоха до краха на няколко големи играчи в сегмента. Откритите позиции – общият брой налични договори, са на най-ниското си равнище от над година. Дори при търсенето в Google по ключови думи като „Bitcoin“ или „cryptocurrency“ достигат петгодишно дъно.

Търсене по ключова дума през последните години. Графика: Bloomberg LP Търсене по ключова дума през последните години. Графика: Bloomberg LP

„Почти всяка една метрика, която може да си представите от търговска перспектива, е занижена“, коментира Стефан Олет, главен изпълнителен директор на FRNT Financial Inc. С изключение на шепа големи играчи и миньори търговията е на „изключително депресиращи равнища“. Той допълни също, че тази тенденция е особено изразена в Северна Америка.

„Беше болезнено тих месец за криптовалутите, но тази седмица бе изключение“, коментира Фиона Синкота, старши пазарен анализатор на City Index, имайки предвид решението за Grayscale.

След като отчете повишение на стойността си през първата половина на годината от около 80%, биткойнът изтрива от цената си около 13% през юли и август. Тя потъна с 64% миналата година и за момента тя остава на няма и половината от абсолютния си рекорд от около 68 хил. долара, достигнат към края на 2021 г.

Увеличението на доходността по държавните ценни книжа на фона на устойчивите данни за световната икономика предизвикват схващането, че лихвите на централните банки са достигнали пика си. По-високите лихвени проценти като цяло намаляват апетита за алтернативни инвестиции като криптовалути. Въпреки това оптимизмът остава.

„Всички бичи серии са задвижвани от идването на нови пари на пазара“, казва Ноел Ейксън, авторка на нюзлетъра Crypto Is Macro Now. „В случая на криптовалутите откъде ще дойдат тези нови пари? Не от криптоинвеститорите, те вече са ангажирани. Ще дойдат от макрофондове, които – засега – се чудят защо оценките на акциите „дишат хелий“ и колко нагоре могат да стигне доходността на облигациите“, коментира тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 01.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още