IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съд отвори пътя към спот биткойн ETF в САЩ с решение по делото на Grayscale

Тричленен апелативен панел от съдии във Вашингтон във вторник отмени решение на американската SEC за блокиране на ETF-а

18:17 | 29.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images
Снимка: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Grayscale Investments LLC получи подкрепа от федерален съд за пускането на първия спот биткойн борсово търгуван фонд (ETF) в САЩ – повратен момент в похода на криптоиндустрията към мейнстрийма.

Тричленен апелативен панел от съдии във Вашингтон във вторник отмени решение на американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) за блокиране на ETF-а.

„Отказът на предложението на Grayscale бе своеволен и своенравен, защото комисията не успя да обясни различното отношение към сходни продукти“, посочва съдия Неоми Рао.

От Grayscale са представили „достатъчно доказателство“, че техният продукт е сходен с фючърсни биткойн ETF-и, одобрени от SEC. Основните активи и на двата вида продукти са тясно свързани и споразуменията за споделен надзор с Chicago Mercantile Exchange са „идентични“, става ясно още.

От Grayscale посочват, че обръщането на продукта им в ETF ще помогне за отключването на около 5,7 млрд. долара стойност от тръст за 16,2 млрд. долара, като направи по-лесно създаването и изкупуването на дялове.

През юни 2022 г. SEC отхвърли искането на Grayscale за обръщане на продукта с довода, че ETF, базиран на биткойна, който се търгува на нерегулирани пазари, няма да разполага с нужния надзор за установяване на измами. Grayscale заведе дело за отмяна на решението, обвинявайки SEC в дискриминационни практики, въпреки че е одобрила сходни фючърсни биткойн ETF-и.

Grayscale иска да има такъв ETF, защото структурата на тръста не позволява на инвеститорите да изкупуват акции, когато цените намалеят, което предполага търговия със значителни отстъпки спрямо биткойна. Като ETF може да създава и изкупува акции, съобразявайки се с променящото се търсене.

По време на изслушване по делото през март съдиите разпитаха SEC за решението и изглеждаше, че са склонни да подкрепят аргументите на Grayscale, че пазарите на спот биткойн и биткойн фючърси носят еднакъв риск от измама и манипулации.

„Едното по същество е дериват на другото“, коментира Рао. „Те се движат синхронно 99,9% от времето. Така че къде е разликата в позицията на комисията?“, посочва още съдията.

Според адвоката на SEC Емили Тру Парис за разлика от спот биткойна фючърсите се търгуват на публични борси с федерален надзор, така че надзорът е по-добър.

Минути след 18 ч. българско време цената на биткойна е силно на зелено, отбелязвайки ръст от над 5% до 27 505 долара. Ралито се пренесе и на по-широкия пазар – етерът поскъпва с 4,4%, рипълът с 3,6%, а карданото с 4,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 29.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още