IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите обвинения на FTX: Покупка на суверенна държава, специални привилегии и големи бонуси

FTX Foundation – благотворителната фондация на FTX – е осъществявала проекти, които са били „често погрешно насочени и понякога дистопични“

16:04 | 21.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Последният съдебен иск на фалиралата FTX Trading Ltd. срещу бившия главен изпълнителен директор Сам Банкман-Фрийд и други високопоставени мениджъри разкрива нови детайли около обвиненията в широкомащабна измама срещу криптоконгломерата.

Според документи от четвъртък FTX Trading иска да си върне милиони долари в кеш, както и да отмени трансакции за над 1 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

В съдебните текстове се посочва, че Каролин Елисън, бивш съглавен изпълнителен директор на свързания с FTX хедж фонд Alameda Research, е установила дефицит от над 10 млрд. долара във FTX.com около осем месеца преди краха на криптоборсата.

Документът също така твърди, че Сам Банкман-Фрийд и бившият главен технологичен директор на FTX Гари Уанг са взели 546 млн. долара от Alameda през май 2022 г., за да придобият акции на Robinhood Markets Inc.

Частна суверенна държава

В съдебния иск се посочва също, че FTX Foundation – благотворителната фондация на FTX – е осъществявала проекти, които са били „често погрешно насочени и понякога дистопични“. Според записки между мениджър на фондацията и братът на Банкман-Фрийд – Габриел – вторият е имал план за покупка на малката островна държава Науру в Океания и строеж на бункер там.

В случай, че половината или почти цялото население на света бъде унищожено, островът ще се използва като убежище за членовете на движението на т. нар. ефективен алтруизъм – философия, следвана публично от Сам Банкман-Фрийд. В записките се посочва още, че „вероятно има и други неща, за които би била полезна суверенна държава“, според съдебните документи.

Големи бонуси

Елисън е написала на себе си бонус от 22,5 млн. долара около март 2022 г., когато е установила и недостига от над 10 млрд. долара във FTX.com, според делото. Чрез серия от трансфери тя е депозирала парите от Alameda в своята FTX сметка, като 10 млн. долара от средствата са отишли в личната ѝ банкова сметка.

Тя е използвала парите за инвестиция за 10 млн. долара в компания за изкуствен интелект на нейно име. В други случаи през 2021 г. и 2022 г. Елисън е злоупотребила със средства, давайки си многомилионни бонуси. Според съдебните документи „никакъв „бонус“ не би могъл да бъде оправдан“, като се имат предвид действията на Елисън.

Специални привилегии

Много неща вече бяха разкрити за Банкман-Фрийд, неговия вътрешен кръг и специалните им привилегии. В новата жалба се посочва как мениджърите са се възползвали от предполагаемите им злоупотреби.

В един от случаите Нишад Сингх, бившият инженерен директор на FTX, е получил трансфер на обикновени акции на компанията за около 477 млн. долара, без да се налага да плаща нищо в замяна.

Сам Банкман-Фрийд също е дал сам на себе си права върху капитал на стойност 6 млн. долара, без да плаща нищо в замяна през февруари 2020 г. Елисън също е получила права за кол опции на FTX за 2,75 млн. долара, без да плаща нищо, в периода декември 2020 г. – март 2021 г.

Излизане на пазара

Сам Банкман-Фрийд е изразявал неведнъж желание да направи FTX публична. Според жалбата той е предприемал вече стъпки, макар и не съвсем според закона, за да изпълни намерението си.

Според документите през април 2021 г. той е подписал фалшиво споразумение със задна дата отпреди близо две години. Споразумението е било подготвено за външен одитор, който да изготви финансов отчет на FTX.

Елисън, Уанг и Сингх вече се признаха за виновни и сътрудничат с федералната прокуратура. Банкман-Фрийд обаче отрича обвиненията срещу себе си и ще бъде съден през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 03.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още