IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Охлаждащата се инфлация в САЩ не можа да донесе очакваната подкрепа за биткойна

Цената на биткойна забуксува този месец след ръст през юни

12:36 | 13.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Биткойнът не можа да се възползва от ралито на международните пазари заради охлаждащата се американска инфлация, предизвиквайки някои притеснения за прогнозите около токена, съобщава Bloomberg.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поевтинява с 1% за денонощието до 30 406 долара минути преди 12 ч. българско време, докато през последната сесия акциите и облигациите продължиха с ръстовете в очакване на все по-близкия край на цикъла на затягане на паричната политика на Федералния резерв.

Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinDesk Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinDesk

Цената на биткойна забуксува този месец след ръст през юни благодарение на намеренията на инвестиционни гиганти като BlackRock да пуснат свои спот биткойн борсово търгувани фондове в САЩ. Инвеститорите сега се питат дали ралито от 83% на биткойна от тази година има още накъде да върви.

„Биткойнът бе отклонение, що се отнася до широко разпространеното търсене на риск в почти всеки клас активи след данните за инфлацията в САЩ“, коментира Тони Сикамор, пазарен анализатор на IG Australia Pty. „Това не е добър знак за мен“, допълни той.

Шансовете биткойнът да поевтинее към 25-26 хил. долара – приблизително диапазона на 200-дневната му пълзяща средна – растат, посочва Сикамор.

Криптоанализатори също така коментират, че може би причината за сподавените ръстове след данните за инфлацията са спекулациите, че американските власти може би се готвят да продадат конфискувани биткойни.

„Дезинфлационната среда, идваща след относително бързи увеличения на лихвените проценти, би трябвало да е нещо добро за рисковите активи, включително криптовалутите“, коментира Джон Торо, ръководител на звеното за търговия към борсата Independent Reserve. „Но предположенията, че биткойни, конфискувани от САЩ, са придвижвани – което служи да подчертае риска, че някои могат да бъдат продадени – удари настроенията“, допълва той.

По-рано в сряда стана ясно, че инфлацията в САЩ се е забавила до най-ниския си годишен темп от над две години насам през юни. Причина за това е както известното забавяне на ръста на разходите, така и сравнението с време, когато цените бяха на над 40-годишен връх.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 3% спрямо година по-рано, което е най-ниското му равнище от март 2021 г. насам. На месечна основа индексът, който включва широк набор от цени за стоки и услуги, се покачва с 0,2%.

Биткойнът и измерителят на 100 водещи дигитални монети отчетоха спадове в контраст на настроенията при други класове активи. Но за някои анализатори може да е въпрос само на известно време, преди биткойнът да поднови частичното си възстановяване от миналогодишните разпродажби.

От Grayscale Investments LLC посочиха, че очакват „занижената инфлация в САЩ и намалените шансове за лихвени повишения на Фед да подкрепят пазарите на дигитални активи по-широко в средносрочен план“. Според компанията апетитът на инвеститорите за по-рискови криптовалути може да нарасне, което да доведе до свиване на доминацията на биткойна на пазара за дигитални активи за 1,2 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 13.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още