IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС договори последната част от правилата за банков капитал „Базел III“

В позицията от Съвета на ЕС се посочва, че сделката включва „преходен пруденциален режим за криптоактивите“, без да се дават повече подробности

16:26 | 27.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз постигна политическо съгласие по последния пакет законодателни мерки за банковия капитал, включващи и криптовалутите.

Оставащата част от т. нар. споразумение „Базел III“, договорено между Г-20 и други страни, включва предпазни механизми като ограничения за това големите банки да използват собствени вътрешни модели за изчисление на капиталовите буфери, съобщава Ройтерс.

Постигането на споразумение бе обявено в Twitter от Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент след среща на представители на парламента, национални правителства и Европейската комисия, съобщи CoinDesk.

Сделката, която въвежда значими промени в начина, по който банките оценяват риска при корпоративните и ипотечни заеми, сега трябва да бъде гласувана от страните членки в Съвета на ЕС, както и от евродепутатите, за да влезе официално в сила – процес, който на практика може да продължи с месеци.

Новите правила, които също така коригират тежестта при оценяване на риска на банкови активи като корпоративни заеми, „стимулират силата и устойчивостта на банките, опериращи в съюза“, коментира в позиция шведският финансов министър Елизабет Свантесон, която председателства преговорите от името на страните членки на ЕС.

В позицията от Съвета на ЕС също така се посочва, че сделката включва „преходен пруденциален режим за криптоактивите“, без да се дават повече подробности.

От Базелския комитет за банков надзор са в процес на завършване на принципния облик на международната си регулаторна рамка за криптовалутите. Според някои известни подробности обаче, те ще заемат по-строга позиция, въвеждайки максималната възможна тежест по отношение на риска от 1250% за криптовалутите без обезпечение.

Това ще означава, че банките трябва да заделят по евро от капитала си за всяко евро в биткойни или етери, което държат, давайки им малко стимули да излизат на пазара.

В рамките на компромисен вариант, предложен от ЕК в крайния етап на преговорите, тази строга позиция е смекчена до известна степен за регулираните стейбълкойни, който трябва да бъде одобрен и от отделните правителства в блока, преди проектозаконът да влезе в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 27.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още